Εκμέκ Κανταΐφι με κρέμα και καραμέλα
Αυτό το γλυκό είναι όνειρο! Το τραγανό κανταΐφι αγκαλιάζει μια βελούδινη κρέμα, ενώ η γλυκιά καραμέλα προσθέτει την τέλεια πινελιά. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσεων και υφών που θα σας ενθουσιάσει.
Τι μου άρεσε:
- Η τέλεια ισορροπία γεύσεων: Η γλυκιά καραμέλα δένει υπέροχα με την βελούδινη κρέμα και το τραγανό κανταΐφι.
- Η αφράτη κρέμα: Η κρέμα είναι ελαφριά και αφράτη, χωρίς να είναι βαριά ή λιπαρή.
Η τραγανή υφή: Το κανταΐφι είναι ψημένο στην εντέλεια, με ωραία τραγανή υφή.
- Η ωραία παρουσίαση: Το γλυκό είναι όμορφα στρωμένο και σερβίρεται, και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Συνολικά, το εκμέκ κανταΐφι με κρέμα και καραμέλα είναι ένα εξαιρετικό γλυκό που θα σας ενθουσιάσει. Είναι τέλειο για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα επίσημο δείπνο.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Επιπλέον:
- Μπορείτε να προσθέσετε στο γλυκό σας και άλλα υλικά, όπως φιστίκι Αιγίνης ή σιρόπι σοκολάτας.
- Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την καραμέλα.
- Το εκμέκ κανταΐφι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 ημέρες
Υλικά:
Φλυτζάνι τσαγιού χωρητικότητας 200 ml!
Φλιτζάνι καφέ χωρητικότητας 110 ml!
Ταψί με διαστάσεις 30 × 20
Για παντεσπανι:
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
Μισό φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1 κούπα και μισό αλεύρι
1 φακ. μπεικιν
1 φακ. Βανίλια
Για την κρέμα:
2 κουπες και μισό φρέσκο γάλα
3 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας καρύδα
1 φακ Βανίλια
Για σιρόπι καραμέλας:
3 κουπες νερό
3 κουπες ζάχαρη
Εκτέλεση
Στο μπολ ενος μίξερ βάσης ρίχνουμε τα αυγά ,ζάχαρη, και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, μπεικιν, βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλη ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μειγμα σε ένα ταψακι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και το ισιώνουμε
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 g για 25 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το γάλα, ζάχαρη, αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα συρμα συνέχεια μέχρι να πηξει. Κατεβάζουμε απο την φωτιά προσθέτουμε την βανίλια και την καρύδα και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια βάζουμε την ζαχαρη μέχρι να γίνει ρευστή καραμέλα και τότε προσθέτουμε το νερο.
Στην αρχή θα σκληρύνει αλλα μαγειρεύουμε μεχρι να γίνει παλι ρευστή και κατεβάζουμε.
Αφαιρούμε απο το παντεσπανι το χαρτί και το κόβουμε σε 2 μέρη οριζοντια.
Περνούμε το πρωτο στρωμα μεσα στο ταψι μας και το σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι και απο πάνω την κρεμα. Απο πανω βάζουμε το άλλο μισο παντεσπάνι και ξανασιροπιαζουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με καρύδα
Αφήνουνε να κρυώσει και σερβιρουμε
Καλή απόλαυση