Το Βασιλικό Γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά σιροπιαστά γλυκά, συνώνυμο της γιορτής και της σπιτικής θαλπωρής. Αυτή η συνταγή χαρακτηρίζεται ως Βασιλική γιατί η κρέμα της γίνεται απίστευτα πλούσια και αφράτη, χάρη στην προσθήκη κρέμας γάλακτος και του φρέσκου βουτύρου . Τα τραγανά φύλλα κρούστας, λούζονται στο πλούσιο σιρόπι με τη γλυκόζη που εγγυάται ότι δεν θα ζαχαρώσει. Ακολουθήστε τα βήματα και φτιάξτε το πιο Βασιλικό Γαλακτομπούρεκο που θα έχετε δοκιμάσει!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για την Κρέμα

  • Ζάχαρη – 1 1/2 φλιτζάνι
  • Γάλα (πλήρες) – 700 γρ.
  • Κρέμα γάλακτος – 300 γρ.
  • Αυγά – 4 τεμάχια
  • Σιμιγδάλι ψιλό – 1 φλιτζάνι
  • Φρέσκο βούτυρο – 3 κουταλιές (της σούπας)
  • Βανίλια (σκόνη ή εκχύλισμα) – 1 τεμάχιο
  • Ξύσμα λεμονιού – από 1 τεμάχιο

Για το Σιρόπι

  • Ζάχαρη – 700 γρ.
  • Νερό – 400 γρ.
  • Φλούδα λεμονιού – από 1 τεμάχιο
  • Βανίλια – 1 τεμάχιο
  • Γλυκόζη – 150 γρ.

Για τη Σύνθεση

  • Φύλλα κρούστας – 500 γρ. (περίπου 1 πακέτο)
  • Φρέσκο βούτυρο (λιωμένο, αγελάδος ή γάλακτος) – 250 γρ. (για το άλειμμα)

Εκτέλεση Συνταγής

1. Προετοιμασία Σιροπιού: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού. Τα βράζουμε για 4 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε τη βανίλια και τη γλυκόζη . Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς .

2. Προετοιμασία Κρέμας (Μείγμα Αυγών): Χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά τα αυγά. Μετά προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.

3. Μαγείρεμα Κρέμας: Βάζουμε σε μία άλλη κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Πριν καν το μείγμα ζεσταθεί πολύ ή γίνει χλιαρό, ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη από το μίξερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή κρέμα (προσοχή: μην κολλήσει). Μόλις πήξει, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη βανίλια. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρή .

4. Σύνθεση: Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 38×25 εκ. περίπου. Στρώνουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Προσοχή: αφήνουμε τα φύλλα να βγαίνουν προς τα έξω από τα τοιχώματα του ταψιού (αυτά θα σκεπάσουν την κρέμα).

5. Γέμιση και Κλείσιμο: Μόλις η κρέμα είναι χλιαρή, την ρίχνουμε στο ταψί πάνω από τα στρωμένα φύλλα. Μαζεύουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, πάνω στην κρέμα, και τα βουτυρώνουμε καλά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μισά φύλλα, στρώνοντάς τα πάνω από την κρέμα, και βουτυρώνοντας το καθένα. Δείτε τα μυστικά για τραγανά φύλλα.

6. Ψήσιμο και Σιρόπιασμα: Χαράζουμε σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα , μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει χρυσαφένιο. Μόλις ψηθεί, ρίχνουμε αμέσως πάνω του όλο το κρύο σιρόπι . Αφήνουμε το Βασιλικό Γαλακτομπούρεκο να το απορροφήσει όλο. Καλύτερα να το κόψουμε την επόμενη μέρα!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα

Χρόνος Αναμονής (για σιρόπι/κόψιμο): Τουλάχιστον 6 ώρες (ή μια νύχτα)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (ενεργός)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για το τέλειο σιροπιαστό:

Θερμοκρασία Σιροπιάσματος: Για να γίνει τραγανό το γλυκό, πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό (μόλις βγει από τον φούρνο) και το σιρόπι να είναι κρύο (παγωμένο).

Η Γλυκόζη: Η γλυκόζη είναι ένα απαραίτητο υλικό στο σιρόπι γιατί «κλειδώνει» τη ζάχαρη και εμποδίζει το σιρόπι να ζαχαρώσει (να κρυσταλλώσει).

Φύλλα Κρούστας: Πρέπει να τα βουτυρώνετε ένα-ένα, φροντίζοντας να καλύπτονται καλά όλες οι γωνίες. Η χρήση φρέσκου βουτύρου (ιδανικά γάλακτος, τύπου κλαριφιέ ή βούτυρο γάλακτος) προσφέρει πλουσιότερο άρωμα.

Κόψιμο Ρολών: Το κόψιμο πριν το ψήσιμο βοηθάει το σιρόπι να εισχωρήσει καλύτερα. Μην κόψετε εντελώς το γλυκό, απλώς χαράξτε την επιφάνεια.

Κοπή Ρολών: Το κόψιμο (μετά το σιρόπιασμα) την επόμενη μέρα είναι το μυστικό για καθαρές, ομοιόμορφες μερίδες, χωρίς να διαλυθεί η κρέμα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κανταΐφι με Φυστίκι Αιγίνης

Εύκολος Μπακλαβάς

Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα (Κυρίως Πιάτο)