Γαλακτομπουρεκάκια

Τα γαλακτομπουρεκακια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που αποτελείται από φύλλο κρούστας γεμιστό με κρέμα γάλακτος και σιροπιασμένο. Είναι ένα γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί ιδανικό επιδόρπιο για κάθε περίσταση.

Η γεύση τους είναι μοναδική. Η κρέμα γάλακτος είναι βελούδινη και αρωματική, ενώ το φύλλο κρούστας είναι τραγανό και νόστιμο. Το σιρόπι ολοκληρώνει τη γεύση του γλυκού, προσδίδοντας του μια γλυκιά και αρωματική νότα.

Τα γαλακτομπουρεκακια μπορούν να καταναλωθούν σκέτα ή με παγωτό. Είναι επίσης ένα δημοφιλές γλυκό για γιορτές και περιστάσεις.

Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα για να τα φτιάξετε:

  • Είναι ένα γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα.
  • Είναι ένα γλυκό που μπορεί να καταναλωθεί από μικρούς και μεγάλους.
  • Είναι ένα γλυκό που μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με παγωτό.
  • Είναι ένα δημοφιλές γλυκό για γιορτές και περιστάσεις.

Υλικά

1 πακέτο φύλλα ΒΗΡΥΤΟΥ
150γρ. βούτυρο

Για την κρέμα
1.300 γρ γάλα φρέσκο
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα ζάχαρη καστανή 2 αυγά
2 βανίλιες
χυμό και ξύσμα λεμονιού
100γρ. βούτυρο φρέσκο

Για το σιρόπι
500γρ. ζάχαρη
700 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το βούτυρο να λιώσει κι αφήστε το στην άκρη ώστε να αρχίσει να πήξει ελαφρά. Με αυτό τον τρόπο τα ατομικά γαλακτομπούρεκα θα γίνουν αδιάβροχα και τραγανά.
Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι κι αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και την μισή ζάχαρη,

Ανακατεύουμε με κουτάλα και αφήνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγό, τον κρόκο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες.
Τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για 1 με 2 λεπτά να ενωθούν

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αυγό, τον κρόκο, την υπόλοιπη ζάχαρη,
το σιμιγδάλι και τις βανίλιες

Τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για 1 με 2 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.

Παίρνουμε κουταλιές από το ζεστό γάλα και τις ρίχνουμε σταδιακά στα χτυπημένα αυγά.

Κάθε φορά που ρίχνουμε ζεστό γάλα από την κατσαρόλα στο μίγμα αυγών, ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα.

Ανακατεύουμε με σύρμα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κοχλάζει.
Όταν έρθει σε σημείο βρασμού είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει.
Σε αυτό το στάδιο

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε 100 γρ. σταφίδες και ανακατεύουμε.

Την αδειάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και να σταθεροποιηθεί.
Παίρνουμε ένα φύλλο. Το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο.
Το διπλώνουμε στη μέση.
Βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα κατά μήκος της μακριάς πλευράς, διπλώνουμε δεξιά κι αριστερά αυτό που περισσεύει πάνω στη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα και τα κουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Τα βάζουμε κοντά κοντά αλλά όχι πολύ στριμωγμένα μεταξύ τους.
Τα περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε.

Ψήσιμο – χρόνος
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όπως τα βγάζουμε ζεστά από το φούρνο, τα περιχύνουμε λίγο λίγο με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι,
Αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως και μετά σερβίρουμε.
Αχνίζουμε με κανέλα και λίγη άχνη.

Η Συνταγή είναι της κας Meni Kiamili

Προηγούμενο άρθροΡυζόπιτα με γραβιέρα
Επόμενο άρθροΠίτα με μήλα και καρύδια