Γαλακτομπουρεκάκια

Υλικά:

Μία συσκευασία φύλλο κρούστας (ή Βηρυττού)

Για το βουτύρωμά τους:
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος

Για τη γέμιση – κρέμα:
Ενα λίτρο φρέσκο γάλα εκλεκτής ποιότητας
200 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
Το ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
Μισό λοβό βανίλιας (ή μία κάψουλα βανιλίνης)
Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος (ή αγελάδας)
Μία πρέζα αλάτι
4 αυγά

Για το σιρόπι:
Μισό κιλό ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
60 γραμμάρια γλυκόζη
Δύο φέτες λεμονιού (ακέρωτου)

Τρόπος παρασκευής:

1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα μαζί με λίγη από τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνω βροχηδόν το σιμιγδάλι και με το σύρμα χειρός ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Παράλληλα σ’ ένα μεγάλο σιδερένιο μπολ χτυπάω τ’ αυγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και την πρέζα αλάτι. Βγάζω τώρα από τη φωτιά την κρέμα και προσθέτω σταδιακά μέσα της το μείγμα των αυγών, το βούτυρο για να γυαλίσει συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Για να κρυώσει η κρέμα χωρίς να πετσιάσει, την ρίχνω σ’ ένα πυράντοχο ρηχό ταψί και τη σκεπάζω εφαρμόζοντας επάνω στην επιφάνειά της μία διάφανη πλαστική μεμβράνη.

2. Στο μεταξύ διάστημα θα ετοιμάσω και το σιρόπι καθόσον το γλυκό μου θα σιροπιαστεί στη συνέχεια με κρύο σιρόπι. Βάζω στη φωτιά μία κατσαρολίτσα με τη ζάχαρη, το νερό και τις φέτες του λεμονιού. Μόλις πάρουν βράση προσθέτω τη γλυκόζη και τα βράζω σε δυνατή φωτιά για οχτώ λεπτά περίπου (επειδή δεν θέλω αραιό σιρόπι) και μετά το βγάζω από τη φωτιά. Αφού διαπιστώσω ότι κρύωοε η κρέμα αρχίζω το μοντάρισμα των γλυκών.
3. Απλώνω στον πάγκο μου ένα φύλλο κρούστας και αφού το βουτυρώσω μετά το διπλώνω στη μέση. Πάλι βουτύρωμα στο επάνω μέρος του φύλλου και στο μέσον της άκρης της φαρδιάς πλευράς τοποθετώ δύο κουταλιές της σούπας κρέμα. Μετά αναδιπλώνω πάνω από την κρέμα και την καλύπτω με τη δεξιά και αριστερή πλευρά του φύλλου. Ξανά βουτυρώνω το επάνω μέρος του φύλλου και στη συνέχεια το διπλώνω δύο με τρεις φορές σε πακετάκι σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου (αρχίζοντας το δίπλωμα από το μέρος που είναι η γέμιση).

4. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω όλα τα γαλακτομπουρεκάκια και τα αραδιάζω σε βουτυρωμένο ταψί φούρνου (με λίγη απόσταση μεταξύ τους). Έχω ήδη προθερμάνει το φούρνο στους 1800° C και τα φουρνίζω για μία ώρα περίπου μέχρι να καλοροδίσουν. Κατόπιν όπως βγαίνουν καυτά από το φούρνο τα σιροπιάζω αμέσως με το κρύο σιρόπι.

Καλή απόλαυση

Η Συνταγή είναι από inagnps

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σιροπιαστά Γαλακτομπουρεκάκια

Σιροπιαστα Γαλακτομπουρεκάκια

Τι θα χρειαστούμε :

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
5 αυγά
1 βανίλια
1 πακέτο βούτυρο αγελαδινό
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι :
3 1/2 κούπας ζάχαρη
2 1/2 κούπας νερό
Φλούδα από λεμόνι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζουμε το νερό με την ζάχαρη τη φλούδα λεμονιού σε ένα κατσαρολακι στη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρώς, από την ώρα βρασμού κρατάμε 7-8 λεπτά να σιγοβράσει.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί,χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μέσα στο γαλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αφαιρούμε από την φωτιά την κρέμα και προσθέτουμε τη βανίλια και 1 κουταλιά βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.

Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μάς τα φύλλα, κόβουμε στα τέσσερα κατά μήκος (δείτε φώτο) παίρνουμε ένα φύλλο,το ραντίζουμε με το βούτυρο που έχουμε λιωσει, απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας από την κρέμα, και στην συνέχεια με προσοχή πιάνουμε με τα δύο χέρια, και τα ρολαρουμε, κλείνοντας τα πλαϊνά φύλλα δεξιά – αριστερά και ρολαρουμε μέχρι να κλείσει εντελώς το ρολο μάς.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μάς, και τα στρώνουμε σε βουτηρωμενο παράλληλογραμο ταψί τής κουζίνα μάς, ραντίζουμε όλο το γλυκό με όσο βουτηρο μάς έχει απομείνει.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγει το γλυκό μάς από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το κρύο σιρόπι μάς, και με μια κουτάλα αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά – σιγά επάνω στα ρολακια.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το σιρόπι, και δοκιμάζουμε την υπομονή μάς μέχρι να το ρουφήξει…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ

ΠΗΓΗ: Οι Συνταγές της Κυριακής

Προηγούμενο άρθροΠατάτες στο φούρνο με διάφορα τυριά και μπεσαμέλ.
Επόμενο άρθροΛαχανοντολμάδες ή Γιαπράκια