Γλυκά σιροπιαστά…Κόμποι ή κομποκούλουρα!!

Υλικά

5 αυγά
Ένα ποτήρι του νερού χλιαρό γάλα
Ένα φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ ηλιέλαιο
Δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Μία βανίλια
Δύο φακελάκια ξηρή μαγιά
Αλεύρι όσο πάρει ( σχεδόν ένα κιλό)
1 φακελάκι μπέικιν

🍬Για το σιρόπι🍬
Τέσσερα ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Μία κουταλιά χυμό λεμονιού
Μία βανίλια
Τα βράζουμε για 5 λεπτά

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία λεκανίτσα το χλιαρό γάλα,
ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν, ζυμώνουμε καλά ώσπου να πετύχουμε ζύμη αφράτη και εύπλαστη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια, κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε φύλλο, κάνουμε επάλλειψη με το πινέλο την επιφάνεια του φύλλου με ηλιέλαιο, διπλώνουμε το φύλλο σαν φάκελο, ανοίγουμε μικρότερο φύλλο με τον πλάστη, και κόβουμε με το μαχαίρι 9 λουρίδες, δύο εκατοστών η κάθε μία.

Τα στριφογυρίζουμε με το χέρι, και κάνουμε κόμπους.
Αφήνουμε για λίγη ώρα να φουσκώσουν.
Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα, η νερό, και κάνουμε επάλειψη τα γλυκά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, 15 με 20 λεπτά περίπου.
Βράζουμε το σιρόπι και όταν κρυώσουν τα γλυκά, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ταψί, αφήνουμε να ποτίσουν καλά από τη μία πλευρά και μετά τα γυρίζουμε και από την άλλη.

Αν θέλουμε τα διακοσμούμε πάνω με λίγο ινδοκάρυδο ή τρούφα.
Έγιναν τέλεια, είχα χρόνια να τα κάνω.

Αν τα κάνετε, καλή επιτυχία.!

H συνταγή είναι της Βάγια Τσιρούδη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σιροπιαστά σαλιγκαράκια

Σιροπιαστά σαλιγκαράκια

Υλικά:

-1 αυγό
-1 ποτήρι κρασιού γάλα
-1 ποτήρι κρασιου γιαούρτι
-1 φλιτζάνι λάδι
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-2,5-3 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση: 250γρ χοντρά αλεσμένα καρύδια

Για το σιρόπι:
-4 ποτήρια ζάχαρης
-4 ποτήρια νερό
-1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Για άνοιγμα φύλλου: κορν φλαουρ, αλεύρι
Για απο πάνω:
-150 γρ. Βούτυρο
-1 φλιτζάνι λάδι

Εκτέλεση

Βάλτε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ, προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά και φτιάξτε μια
μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι.
Φτιάξτε μπάλες μεγέθους καρυδιού από την έτοιμη ζύμη, καλύψτε το με ένα υγρό πανί και
αφήστε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.

Πάρτε μία από τις μπαλες και ανοίξτε το σε πολύ λεπτό φύλλο στο πάγκο σας με ένα
μείγμα κορν φλαουρ και αλευριού, πασπαλίστε τα καρύδια πάνω του, τυλίξτε το πολύ
σφιχτά στον πλάστη, σουρώστε το φύλλο πάνω στο πλάστη και τραβήξτε το να βγει
και διπλώστε το προς τα μέσα σαν σαλιγκαράκι και τοποθετήστε το στο ταψί.
Κάντε το μέχρι να τελειώσουν όλες οι μπάλες.
Λιώστε το βούτυρο με το λάδι, και ρίξτε στα γλυκάκια με ένα κουτάλι
και ψηστε στον φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και αφήστε μετα να κρυώσουν.
Για το σιρόπι, βράστε τη ζάχαρη και το νερό για περίπου 15 λεπτά, προσθέστε χυμό
λεμονιού και αφαιρέστε από τη φωτιά.
Ρίξτε το ζεστό σιρόπι πάνω από το κρύο γλυκό, διακοσμήστε και σερβίρετε όπως θέλετε.

Καλη Επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://www.yemektarifleri-sitesi.com/

Προηγούμενο άρθροΠατσαβουροπιτα γλυκιά
Επόμενο άρθροΧτάποδι με κριθαράκι γιουβέτσι