Γλυκό του κουταλιού κολοκύθα

Το Γλυκό του κουταλιού κολοκύθα είναι ένα ωραίο γλυκό που το θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια!

Υλικά:

1780 γραμμάρια (τόση μου βγήκε) κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους μεγάλους.
1780 γραμμάρια ζάχαρη.
3 -4 κουταλιές ασβέστη πολτό διαλυμένο σε 5-6 κιλά νερό.
1 κούπα νερό.
1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα,
1 σπυρί μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Χυμό από 1/2 λεμόνι.

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας στο ασβεστόνερο για τρείς ώρες. Τα πατάμε με ένα βαρύ καπάκι για να βουτήξουν καλά μέσα στον ασβέστη. Τα πλένουμε καλά 2-3 νερά (μετά τις 3 ώρες)και τα βράζουμε σε ζεστό νερό 3 βράσεις από 5-6 λεπτά την κάθε φορά. Τα στραγγίζουμε . Τα τρυπάμε σε 2-3 μέρη με μια οδοντογλυφίδα η φουρκέτα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό να πάρουν μια βράση και μετά προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας. Τα βράζουμε για μισή ώρα ,τα αφαιρούμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Την άλλη μέρα τα ξαναβάζουμε στην φωτιά γιατί το κολοκύθι είναι από τα γλυκά που <αφήνουν>,και το ξαναβράζουμε για λίγο. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα την μαστίχα και το λεμόνι. Βάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι και αν δεν κυλάει όταν κρυώσει σημαίνει ότι <έδεσε>το γλυκό μας. Αν κυλάει το ξαναδίνουμε μια βράση.


Βάζουμε σε πετσέτα στο φούρνο τα άδεια βάζα πλυμένα με σαπούνι και καθαρά ,ανάποδα ,όπως και τα καπάκια τους. Γυρίζουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά.
Παίρνουμε προσεχτικά τα ζεστά βάζα από τον φούρνο ,τοποθετούμε το γλυκό μέσα τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα να σφραγίσουν


Μαυτό τον τρόπο έχουμε αποστειρώσει τα βάζα και το γλυκό μας θα μείνει ανέπαφο πολύ καιρό. Όταν το ανοίξουμε το φυλάμε στο ψυγείο.

Προηγούμενο άρθροΕύκολη δροσερή σαλάτα για το Πασχαλινό τραπέζι
Επόμενο άρθροΟι πιτούλες μια γιαγιάς από την Ροδόπη