Το Γλυκό με Φρυγανιά από Ζάκυνθο είναι μια πραγματικά μοναδική λιχουδιά που ξεχωρίζει από τα κλασικά εκμέκ. Αντί για κανταΐφι, χρησιμοποιεί φρυγανιά, δίνοντας του μία απίθανη, τραγανή υφή που απορροφά τέλεια το σιρόπι. Η γεύση του είναι πλούσια, αρωματισμένη με κανέλα και λεμόνι, και η βουτυρένια αίσθηση της φρυγανιάς το κάνει ακαταμάχητο. Εγώ το βρίσκω πολύ εύκολο στην παρασκευή του και πάντα εντυπωσιάζει τους καλεσμένους μου!

ΥΛΙΚΑ :

2 φλιτζ. νερό
1 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
15 φέτες φρυγανιά
120 γρ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
4 φλιτζ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κρύα
60 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, 1 φλιτζ. ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 3 λεπτά. Το σιρόπι μας πρέπει να είναι σχετικά αραιό και ελάχιστα πηχτό.

Ετοιμάζουμε την κρέμα με το άνθος αραβοσίτου. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε 1 φλιτζ. γάλα, το άνθος αραβοσίτου και 3/4 φλιτζ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην φωτιά και βράζουμε λίγο ακόμα συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Το μείγμα μας τώρα πρέπει να έχει γίνει μια παχύρρευστη κίτρινη κρέμα.

Σε ταψί στρώνουμε την φρυγανιά (συνήθως διπλή δόση) και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Προσέχουμε να μην είναι καυτό το σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα αραβοσίτου πάνω από την φρυγανιά. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα.

Στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος. Λίγο πριν αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανεβάζουμε σε δυνατή ταχύτητα. Η σαντιγί μας είναι έτοιμη όταν έχουν σχηματιστεί απαλές κορυφές στην επιφάνειά της.

Tips για το Τέλειο Γλυκό με Φρυγανιά από Ζάκυνθο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Γλυκό με Φρυγανιά από Ζάκυνθο σας ακαταμάχητο! Για το σιρόπι, μπορείτε να προσθέσετε και μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού για ακόμα πιο έντονο άρωμα. Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό όταν το ρίξετε πάνω στη φρυγανιά, όχι καυτό, για να μην λασπώσει. Η κρέμα γάλακτος για τη σαντιγί πρέπει να είναι ΠΑΓΩΜΕΝΗ για να χτυπηθεί σωστά και να γίνει αφράτη. Μην παραλείψετε το στάδιο της ψύξης, είναι απαραίτητο για να δέσει το γλυκό και να απολαύσετε τις υφές του.

Η Συνταγή είναι από την σελίδα με τις πιο νόστιμες συνταγές “Οι Γεύσεις Της Νατάσας” .