Γλυκό με Φρυγανιά από Ζάκυνθο

Αυτό το γλυκό με φρυγανιά από Ζάκυνθο, αλλιώς γνωστό ως εκμέκ, είναι μια μοναδική λιχουδιά που αξίζει να δοκιμάσετε. Η γεύση του είναι τόσο ξεχωριστή που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη!

Τι το κάνει ξεχωριστό:

  • Η φρυγανιά: Σε αντίθεση με τα κλασικά εκμέκ, που φτιάχνονται με κανταιφι, αυτό το γλυκό χρησιμοποιεί φρυγανιά. Η φρυγανιά δίνει μια ωραία υφή στο γλυκό, το κάνει πιο τραγανό και απορροφάει τέλεια το σιρόπι.
  • Η γεύση: Η γεύση του γλυκού είναι πλούσια και γεμάτη. Το σιρόπι είναι αρωματισμένο με κανέλα και λεμόνι, ενώ η φρυγανιά προσθέτει μια ωραία, βουτυρένια γεύση.
  • Η ευκολία: Το γλυκό είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε. Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες για να το φέρετε εις πέρας.

Συμβουλές:

  • Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή κρύο.
  • Μπορείτε να το γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι ή κανέλα.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

ΥΛΙΚΑ :

2 φλιτζ. νερό
1 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
15 φέτες φρυγανιά
120 γρ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
4 φλιτζ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κρύα
60 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, 1 φλιτζ. ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 3 λεπτά. Το σιρόπι μας πρέπει να είναι σχετικά αραιό και ελάχιστα πηχτό.

Ετοιμάζουμε την κρέμα με το άνθος αραβοσίτου. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε 1 φλιτζ. γάλα, το άνθος αραβοσίτου και 3/4 φλιτζ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην φωτιά και βράζουμε λίγο ακόμα συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Το μείγμα μας τώρα πρέπει να έχει γίνει μια παχύρρευστη κίτρινη κρέμα.

Σε ταψί στρώνουμε την φρυγανιά (συνήθως διπλή δόση) και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Προσέχουμε να μην είναι καυτό το σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα αραβοσίτου πάνω από την φρυγανιά. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα.

Στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος. Λίγο πριν αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανεβάζουμε σε δυνατή ταχύτητα. Η σαντιγί μας είναι έτοιμη όταν έχουν σχηματιστεί απαλές κορυφές στην επιφάνειά της.

Η Συνταγή είναι από την σελίδα με τις πιο νόστιμες συνταγές “Οι Γεύσεις Της Νατάσας” .

Προηγούμενο άρθροΜήλα Ψητά με Πορτοκάλι
Επόμενο άρθροΠανεύκολο Χατσαπούρι τηγανιού – Το καλύτερο κασερόψωμο