ΥΛIΚΑ

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
3/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
500 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι σούπας εσχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
2 κουταλιές της σούπας πορτοκάλι
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 αλάτι
αμύγδαλα (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τη μαρμελάδα και το κονιάκ και τα αφήνετε στην άκρη.
Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά (εκτός από τη ζάχαρη) και αφήστε τα στην άκρη.
Ανακατέψτε μαζί χυμό πορτοκαλιού και ζάχαρη. Προσθέστε της δυο κουταλιές πορτοκάλι
και ηλιέλαιο. Χτυπήστε μέχρι να συνδυαστούν καλά.
Προσθέστε το αλεύρι στα υγρά και αναμείξτε με το μίξερ για να ενωθούν εντελώς και να τα
διαμορφώσετε σε μια όμορφη ζύμη.
Τυλίγετε με μία μεμβράνη το ζυμάρι εκτός από 100 γρ. Με τα 100 γρ. αυτά φτιάχνετε ένα
μπαστουνάκι διαμέτρου 1,5 εκ. και το τυλίγετε και αυτό πολύ καλά με μία άλλη μεμβράνη.
Τα βάζετε και τα δύο στο ψυγείο για 1 ώρα.
Όταν έχει σφίξει η ζύμη, την βγάζετε από το ψυγείο και αφαιρείται την μεμβράνη.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C .
Ανάμεσα σε αλευρωμένες λαδόκολλες ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, (εάν θέλετε
σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, μεταφέροντας μετά την ζύμη με αυτό), ώστε να
καλύπτει ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ. και λίγο από το τοίχωμά του.
Όταν την ανοίξετε, αφαιρείται την πάνω λαδόκολλα και με τη βοήθεια της δεύτερης
μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και την αναποδογυρίζετε ώστε να καλύψει την διάμετρο του
ταψιού. Βγάζετε και τη δεύτερη λαδόκολλα και με τα δάχτυλα απλώνετε τη ζύμη να
καλύψει καλά το ταψί δημιουργώντας και ένα τοίχωμα γύρω γύρω ύψους 2 εκ.
Την τρυπάτε ελαφρά με ένα πιρούνι και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά της την
μαρμελάδα.

Με τη ζύμη που έχετε φυλάξει την ανοίγετε και κόβετε κορδόνια πλάτους 1 εκ περίπου και
με αυτά σχηματίζετε τετράγωνα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν στο
ψήσιμο διακοσμώντας την τάρτα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 – 45 ώρα περίπου στους 190°C , ώσπου να πάρει
ένα ωραίο χρώμα. Τοποθετείτε τη φόρμα σε ψηλή θέση για να ψηθεί καλά και η πάστα
φλώρα να είναι τραγανή και από κάτω.
Αφού ψηθεί, αφήνετε να κρυώσει καλά, 1 ώρα περίπου, γιατί όταν τη βγάλετε από τον
φούρνο η μαρμελάδα θα είναι ρευστή.
Η πάστα φλώρα θα πρέπει να έχει χρώμα χρυσαφί και οι άκρες να είναι λίγο πιο σκούρο
καφέ.
Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡεβανί Παραδοσιακό και αυθεντικό
Επόμενο άρθροΚέικ βερίκοκου με αμύγδαλο….της μαμάς