Καλαμαράκια γεμιστά στο φούρνο με πατάτες

Υλικά:

Για πέντε μεγάλα καλαμάρια (και λίγα μικρά ή 1-2 μεγάλα για τη γέμιση):
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 μικρές ντομάτες
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένα καλαμαράκια
¼ κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για το ταψί:
3 -4 μέτριες πατάτες
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα τριμμένη ντομάτα
½ κούπα κρασί

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Βγάζουμε το «ράμφος» ανάμεσα στα πλοκάμια τους, τα μάτια τους και το κεντρικό ζελατινένιο κοκαλάκι Τα πλένουμε καλά γιατί πολλές φορές έχουν συγκρατήσει άμμο.
Ψιλοκόβουμε τα υλικά της γέμισης . Όλα μαζί πρέπει να είνα περίπου 2 κούπες όχι πατητές . Ψιλοκόβουμε και τα πλοκαμάκια που έχουν κοπεί στο καθάρισμα ή λίγα καλαμαράκια , ώστε να έχουμε μια κούπα περίπου «κιμά» καλαμαριών και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες, και ¼ της κούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ανακατευτούν οι μυρωδιές και γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας.
Αν η γέμιση είναι πολύ υδαρής , τη στραγγίζουμε λίγο χωρίς να πετάξουμε το ζουμάκι ή παίρνουμε τη γέμιση αφήνοντας στο μπολ που τη φτιάξαμε το ζουμάκι. Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές φέτες και τις στρώνουμε σε πυρέξ .

Βάζουμε ανάμεσά τους και πάνω τους τα καλαμαράκια. Τρίβουμε στο μπολ που ήταν η γέμιση (άρα έχει μείνει πιθανόν και λίγο ζουμάκι) τις υπόλοιπες ντομάτες και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Προσθέτουμε ακόμη ½ κούπα ελαιόλαδο και ½ κούπα κρασί και βάζουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς στο φούρνο (δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος) για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 180 μέχρι να ολοκληρωθεί .Συνήθως δεν χρειάζεται άλλο νεράκι, αλλά αν δούμε ότι ξεραίνονται προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα (περίπου 1,5 ώρα).
Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό , με φρέσκο ψωμί . Πίνουμε- αν υπάρχει όρεξη- κρασάκι .

Παρατηρήσεις:
1) Μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση και άλλα θαλασσινά, π.χ. γαρίδες ή να προσθέσουμε μανιτάρια ή/και πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια. Ακόμη αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μάραθο.
2) Αν τα κεφαλάκια έχουν αποκολληθεί από τα καλαμάρια στο καθάρισμα, κλείνουμε το στόμιο με μια οδοντογλυφίδα και ψιλοκόβουμε στη γέμιση τα πλοκάμια. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και όταν δεν μας περισσεύουν καλαμάρια για «κιμά». Στο σερβίρισμα όμως ταιριάζει να τα έχουμε με τα πλοκαμάκια τους.

Ευχαριστούμε τον κο Onufriadis Efthimios

Προηγούμενο άρθροΠατάτες Ογκρατεν….καλύτερες και από τηγανητές πατάτες
Επόμενο άρθροΣπιτικά σοκολατάκια Ferrero Rocher