Καλαμαράκια κοκκινιστά

Τα καλαμαράκια κοκκινιστά είναι ένα απόλυτα νόστιμο πιάτο θαλασσινών. Η παρασκευή τους περιλαμβάνει την εκχύλιση των αρωματικών συστατικών τους σε μία κόκκινη σάλτσα, που δίνει έντονη γεύση και χρώμα. Τα καλαμαράκια μαγειρεύονται μέχρι να γίνουν απαλά και τρυφερά, ενώ η σάλτσα τους τους προσδίδει μια ελαφριά πικάντικη γεύση. Σερβίρονται συνήθως με ρύζι ή πουρέ πατάτας και αποτελούν μια νόστιμη επιλογή για λάτρεις των θαλασσινών φαγητών.

Υλικά

8 μεγάλα καλαμάρια
½ ή 1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα λευκό κρασί
3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
ελαιόλαδο
3 κόκκους μπαχάρι
3 φύλλα δάφνης
λίγη ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, κόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μία κούπα λάδι μαζί με τις τρεις σκελίδες σκόρδο. Μόλις μαραθούν, βγάζουμε το σκόρδο από το τηγάνι και ρίχνουμε τα καλαμαράκια.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ με νερό και τον ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το λευκό κρασί, τρεις κόκκους μπαχάρι, τρία δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι. Το μυστικό είναι να προσθέσουμε και λίγη ζάχαρη για να κόψουμε την οξύτητα της ντομάτας.
Βάζουμε και τη σάλτσα μας στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρουμε και μέχρι την τελευταία μπουκιά, δε σηκώνουμε κεφάλι!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κριθαράκι
Με το κριθαράκι “Λάγανον” γίνεται δυο φορές πιο νόστιμο.

Υλικά:

1 κονσέρβα καλαμαράκια
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 – 2/3 φλ. σάλτσα
1 φλ. κριθαράκι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα

Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι.
Έχουμε ήδη αφαιρέσει το κεντρικό διάφανο “κόκαλο” από τα καλαμαράκια, τα κόβουμε στη μέση και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα και νερό αρκετό να καλύψει τα καλαμαράκια.
Ρίχνουμε αμέσως το κριθαράκι και το μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του. Εγώ έβαλα κριθαράκι “Λάγανον” που βράζει μέσα σε 10′ και είναι πεντανόστιμο.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Βάζουμε και κανέλα.
Αφήνουμε το φαγητό να γίνει και στο τέλος, φροντίζουμε να μείνει χωρίς νερό αλλά να είναι ελαφρά ζουμερό. Το αποσύρουμε από το μάτι για να μη στεγνώσει.
Το σερβίρουμε ζεστό.

ΠΗΓΗ: thisauroikouzinas-syntages.blogspot.com Εικόνα: cookpad.com

Προηγούμενο άρθροΧυλωμένη Ρεβυθάδα
Επόμενο άρθροΤρυφερά κεφτεδάκια κοτόπουλου σε σάλτσα τυριού και κρέμας.