Καρυδόπιτα με κρέμα

Αχ, η καρυδόπιτα με κρέμα! Ένα γλυκό που ξυπνά παιδικές μνήμες και ζεστές οικογενειακές στιγμές. Ας δούμε τα υπέροχα χαρακτηριστικά της:

Η βάση:

  • Αφράτη και μελωμένη, χωρίς να είναι βαριά.
  • Αρωματισμένη με κανέλα και γαρύφαλλο, που προσθέτουν μια ζεστή πινελιά.
  • Σιροπιασμένη σωστά, ώστε να απορροφά το σιρόπι χωρίς να μουλιάζει.

Η κρέμα:

  • Βελούδινη και πλούσια, με υπέροχη γεύση βανίλιας.
  • Ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος την κάνει ακόμα πιο αφράτη και δροσερή.
  • Ιδανικά ισορροπημένη γλυκύτητα, χωρίς να λιγώνει.

Συνολικά:

  • Ένα γλυκό με νοσταλγική γεύση, που μας ταξιδεύει σε παλαιότερες εποχές.
  • Ιδανικό για όλες τις περιστάσεις, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα φιλικό καφέ.
  • Εύκολο στην παρασκευή, ακόμα και για αρχάριους ζαχαροπλάστες.

Υλικά:

10 αυγά χωρισμένα κρόκοι με ασπράδια
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο 2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Σιρόπι:
2 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 και 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Κρέμα πατισερί:
1 κιλό γάλα
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο 1 βανίλια
2 κρόκους αυγών

Εκτέλεση:

Χτυπάμε του κρόκους με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε μέσα το καρύδι,την φρυγανιά,τα μπαχαρικά,το ξύσμα. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.Ενώνουμε προσεκτικά τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου σε βουτυρωμένο ταψάκι (25×35 εκ.)
Περιχύνουμε την καρυδόπιτα ζεστή με το κρύο σιρόπι.

για το σιρόπι
Βράζουμε το σιρόπι για 6 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα πατισερί:
Ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη και ρίχνουμε το διαλυμένο κόρν φλάουερ με το αλεύρι μόλις πήξει κατεβάζουμε.
Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την βανίλια,τους κρόκους.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.
Πασπαλίζουμε με καρύδι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

H συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Καρυδόπιτα ή καρυδόπαστα με Κρέμα

Athanasia Tsigara

Υλικά:

5 αβγά,
1 ποτήρι ζάχαρη,
1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα,
1 και μισό ποτήρι αλεύρι γχ,
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ,
1 βανίλια,
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα,
μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

Εκτέλεση:

Χτυπάμε.τα αυγά με.την ζάχαρη να αφρατέψουν να στέκεται το μείγμα.
Σε ένα μπολ έχουμε ανακατέψει τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνουμε.στο μείγμα και τα χτυπάμε στο χαμηλό για 2 λεπτά να ενσωματωθούν.
Τοποθετούμε το μείγμα στην λαδόκολλα στο ταψί μας και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς προθερμασμένο μεσαία σχάρα αντιστάσεις για 40 λεπτά φυσικά ανάλογα τον φούρνο.

ΣΙΡΟΠΙ:
Βράζουμε 3 ποτήρια νερού με 3 ποτήρια ζάχαρη,μισό λεμόνι το χυμό του για 3 λεπτά .
Σιροπιάζομαι κρύο γλυκό ζεστό σιρόπι με κουτάλι σιγά σιγά.

ΚΡΕΜΑ ΥΛΙΚΑ:
1 λίτρο γάλα,
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
1 βανίλια,
2 κρόκους αβγών,
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο,
1 κούπα σαντιγί χτυπημένης κρύα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθεί ρίχνουμε το κορν φλάουρ με το αλεύρι αφού προηγουμένως τα έχουμε διαλύσει σε λίγο γάλα από το ζεστό ανακατεύουμε και όταν πήξει κατεβάζουμε και προσθέτουμε την βανίλια,το βούτυρο,τους κρόκους ανακατεύοντας γρήγορα.
Αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα πάρα πολύ καλά και την χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέρψει.
Τέλος προσθέτουμε την σαντιγί με μαρίζ ανακατεύοντας πάρα πολύ απαλά.
Τοποθετούμε την κρέμα πάνω στην σιροπιαστή καρυδόπιτα και διακοσμούμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι!

Athanasia Tsigara

 Φωτό: Athanasia Tsigara