Καρυδόπιτα 

Υλικά

Ταψι 32 Νο

10 αυγα ,
10 κ.σ.σιμιγδαλι ψιλο ,
10κ.σ.καρυδια οχι πολυ τριμμενα
9 κ.σ.ζαχαρη,
1 φακελο μπεικιν,
ξυσμα απο 1 πορτοκαλι,
1 βανιλια,
1κ.σ.κανελα,
λιγο γαρυφαλλο .

Εκτέλεση

Χτυπαω τα ασπραδια μαρεγγα ,τους κροκκους με τη ζαχαρη να αφρατεψουν ,ριχνω λιγη λιγη την μαρεγκα συνεχιζω το χτυπημα ριχνω το σιμιγδαλι
την κανελα, το μπεικιν το γαρυφαλλο ,το ξυσμα χτυπαω λιγο και σταματω το μιξερ,ριχνω το καρυδι και το ανακατευω με μια μαριζ .Εχω καλα βουτυρωσει το ταψι ριχνω το μιγμα και ψηνω στους 180 με αερα για περιπου 3 τεταρτα αναλογα βεβαια με τον φουρνο σας ,τρυπαω με ξυλακι και αν δεν βγαζει μιγμα σβήνω αφηνω 3 λεπτα και σιροπιαζω με κρυο σιροπι .

Σιροπι
4 ποτηρια ζαχαρη ,
3 νερο ξυλο κανελα φλοιδα και χυμο απο ενα λεμονι βραζω 5′

Οταν κρυωσει το γλυκο χτυπω ενα φακελο garni με το γαλα που λεει και βαζω την σαντιγυ στο γλυκο ριχνω καρυδι τριμμενο .

Η Συνταγή είναι της τριαδα γρηγοριου κλειτσογιαννη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Αυτό είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ γνωστό ως Καρυδόπιτα 

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις, αυτή είναι δική μου.

Καρυδόπιτα

καρυδόπιτα

Υλικά

Συστατικά σιροπιού:
• 2 φλιτζάνια νερό
• 1 1/2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 3-5 ολόκληρα γαρίφαλα
• 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι
• 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
• 2-3 φλούδες πορτοκαλιού, μπορείτε επίσης να προσθέσετε φλούδες λεμονιού.

Υγρά συστατικά:
• 3 αυγά 🥚
• 1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο 🧈
• 1/2 φλιτζάνι γάλα (ζεστό)
• 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
• 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
• 1 κσ Metaxa, ή ποτό της επιλογής σας
• Χυμός 2 πορτοκαλιών 🍊
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Ξηρά Συστατικά:
• 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου (ή απλώς χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι αλεύρι για
όλες τις χρήσεις ως το τρίτο σας φλιτζάνι)
• 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μπεικιν παουντερ
• 1 κουταλιά γλυκ της κανέλας
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1/4 κουταλάκι γλυκ γαρύφαλλο
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
• 1 φλιτζάνι καρύδια (χοντροκομμένο)

Εκτέλεση

Για το Σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα συνδυάστε όλα τα συστατικά, εκτός από το μέλι, και βράστε σε
μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάλτε το από τη φωτιά, προσθέστε το
μέλι και αφήστε το να κρυώσει.

Για το υγρό μειγμα
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μιξερ χειρός χτυπήστε το βούτυρο μέχρι να γίνει πολύ
χνουδωτό, προσθέστε τα αυγά, τα σάκχαρα, το ξύσμα, το γάλα, το ποτό και το χυμό
και ανακατέψτε καλά μέχρι να συνδυαστούν. Αφληστε στην άκρη.

Τα ξηρά Συστατικά
Σε ένα μπολ συνδυάστε όλα τα ξηρά συστατικά σας και ανακατέψτε με ένα συρμα χειρος μέχρι να αναμιχθούν καλά.

Ρίξτε αργά τα ξηρά συστατικά, και το μείγμα αλευριού σας, στα υγρά συστατικά και
ανακατέψτε με το μπλέντερ έως ότου όλα αναμειχθούν καλά.
Σε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί 25 εκ που έχει βουτυρωθεί ή λιπανθεί, προσθέστε
το κουρκούτι σας και ισιώστε από πάνω.
Γεμίστε το κέικ με μια χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια, αν θέλετε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, ελέγξτε το στα 35 λεπτά ♨️
Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά, (μια οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή) σπρώξτε τρύπες
στη μέση του κέικ τριγύρω για να αφήσετε το σιρόπι να εισχωρήσει στο κέικ.
Αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρετε, τα καλύτερα αποτελέσματα
το αφήνουν να καθίσει όλη τη νύχτα ή ακόμα και στο ψυγείο.
Ταιριάζει καλά με μια κουταλιά παγωτού 🍨
Απολαύστε 😊

ΠΗΓΗ: Anesti Aithan Hatzisavvas

Προηγούμενο άρθροΓαλλική ζύμη για αφράτα αρτοσκευάσματα: επιλογή για έμπειρες οικοδέσποινες
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο ψητό στο ταψί με γλυκοπατάτες και πιπεριές