Καριόκες

Οι καριόκες είναι ένα νόστιμο και απολαυστικό γλυκό που μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κέρασμα για όλες τις περιστάσεις. Είναι ιδανικές για τις γιορτές, αλλά μπορούν να απολαύσουμε και οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

Η γέμιση των καριόκες είναι πλούσια και σοκολατένια, με έντονη γεύση καρυδιού. Η επικάλυψη είναι τραγανή και λαχταριστή.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για καριόκες. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει μπισκότα, καρύδια, σοκολάτα και κανέλα. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές, όπως καριόκες με σοκολάτα γάλακτος, καριόκες με κακάο, καριόκες με ξηρούς καρπούς ή καριόκες με φρούτα.

Υλικά

100 γρ. καρύδια
220 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
120 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
10 γρ. κονιάκ
15 γρ. κακάο
350 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κοφτό κανέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
Στο μούλτι βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια και τα χτυπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.

Αδειάζουμε το μείγμα του μούλτι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, τη βανίλια και το μέλι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια ώστε να σφίξει και το τοποθετούμε σε μία διάφανη μεμβράνη.

Οι καριόκες είναι ένα νόστιμο και απολαυστικό γλυκό που μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κέρασμα για όλες τις περιστάσεις.
Με τα χέρια μας το απλώνουμε ώστε να πάρει σχήμα σαν σαλάμι και το τυλίγουμε στη μεμβράνη.
Ανοίγουμε δύο μεμβράνες παράλληλα, να ακουμπάνε μεταξύ τους και τοποθετούμε το σαλάμι.

Τυλίγουμε πολύ σφιχτά στις μεμβράνες.


Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες 1 εκ.


Παίρνουμε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μία τσιμπίδα και βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Αφαιρούμε και βάζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
Από τη στιγμή που το σαλάμι μας είναι παγωμένο θα κρυώσει και θα σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τις βάλουμε στο ψυγείο.
Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη και η εκτέλεση απο την κας Zoi Tsakiri

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Καριόκες με καρύδι και πορτοκάλι

Συστατικά

5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 780 γρ
4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2/3 φλυτζ κακάο χωρίς ζάχαρη σε σκόνη
450 γρ καρύδι χοντροτριμμένο 3 1/2 φλ
6 αυγά πολύ μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ μέλι 1 1/3 φλιτζάνι, ελαφρώς ζεσταμένο
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Καλής ποιότητας σοκολάτα για γλασάρισμα. Προτιμώ μια γλυκόπικρη σοκολάτα…τουλάχιστον 70%

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Τοποθετήστε τη σχάρα στο κέντρο.
Στρώστε το ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά. (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, γαρίφαλο, κανέλα και κακάο).
Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα ενσωματώνουμε με τα στεγνά υλικά. Αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ή στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα για το σύρμα, χτυπήστε τα αυγά για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε μέλι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει καλά.
Προσθέστε ζάχαρη. Χτυπήστε καλά.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό και το εκχύλισμα.
Αλλαζουμε στο εξάρτημα κουπιών. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί. (Η ζύμη θα είναι μαλακή και κολλώδης).

Δουλεύοντας με τη ζύμη σε μικρές παρτίδες, τοποθετήστε το σε καλά αλευρωμένη ξύλινη σανίδα και ανοίξτε το σε πάχος 1.5 εκ περίπου.
Με κόφτη σε σχήμα ρόμβου ή με μαχαίρι κομμένη ζύμη (εγώ χρησιμοποιώ κόφτη 2 ιντσών).
Τοποθετήστε σε ταψί.
Συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθει όλη η ζύμη. Τα περισσεύματα ζύμης που περισσεύουν μπορούν να ζυμωθούν ξανά.
Ψήνετε στους 180° C για περίπου 15-18 λεπτά ή μέχρι να σφίξει στην αφή.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν γλασάρουμε με σοκολάτα.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΑκαταμάχητη τυρόπιτα με χαλούμι: Το τέλειο σνακ ή πρωινό
Επόμενο άρθροΚολοκυθάκια Ογκρατέν