Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Το Χριστουγεννιάτικο κέικ με αποξηραμένα φρούτα είναι μια υπέροχη επιλογή για όσους αγαπούν τη γλυκιά γεύση των φρούτων. Τα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουν έναν έντονο και φρουτώδη χαρακτήρα στο κέικ, ενώ παράλληλα του προσδίδουν μια υπέροχη υφή. Είναι ένα γλυκό που μπορεί να απολαυστεί σε κάθε εποχή του χρόνου και είναι ιδανικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων επίσης μπορεί  συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας. 

Υλικά

250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ.καστανή ζάχαρη
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ.βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
30 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα
110 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Ανάμικτα Ξηρά φρούτα: 300 γραμμάρια (χρησιμοποίησα γλασέ κεράσια, χουρμάδες, tutti frutti, σταφίδες και σουλτανίνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δαμάσκηνα και μούρα crane berries)
Ξηροί ξηροί καρποί: 100 γραμμάρια (χρησιμοποίησα αμύγδαλα, κάσιους και καρύδια)

Για σκόνη μπαχαρικών:

1/2 μοσχοκάρυδο
2 μπαστούνια κανέλας
8 γαρύφαλλα
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

Χρησιμοποίησα 100 γραμμάρια αλατισμένο βούτυρο και 150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, αν χρησιμοποιείτε 250 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο τότε προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Βάζουμε σ ένα μεγάλο μπολ όλα τ αποξηραμένα φρούτα.Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού.Ανακατεύουμε.Αφήνουμε μισή ώρα.
Αλέθουμε στο μούλτι όλα τα μπαχαρικά μέχρι να γίνουν σκόνη.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί.Σ ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι ν αφρατέψει.Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά.

Αρχικά βάζουμε τα 2 αυγά και χτυπάμε καλά.Στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλλα 3 και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε το ξύσμα,τα αλεσμένα αμύγδαλα,κοσκινισμένα το αλεύρι,το μπέικιν,τη σόδα και την σκόνη μπαχαρικών.
Τώρα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα.Ανακατεύουμε καλά.
Τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς τους οποίους έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια λίγους ξηρούς καρπούς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα περίπου.
Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι η μια οδοντογλυφίδα για το αν είναι έτοιμο.Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει καθαρό που σημαίνει είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά ,ξεκολλάμε τα τοιχώματα μ ένα μαχαίρι και ξεφορμάρουμε.

κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Καλή σας επιτυχία!!!!

Δείτε το βίντεο της συνταγής στο Κανάλι shaziya’s recipes

Προηγούμενο άρθροΦανταστικά κουλουράκια χωρίς γλουτένη
Επόμενο άρθροΔίχρωμος κορμός με λευκή και μαύρη σοκολάτα