Κέικ φρούτων
Υλικά
250 γρ σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα
250 ml χυμού μήλου
2 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 μπέικιν πάουντερ.
κανέλα,
50 γρ. βούτυρο λιωμένο,
2 φλυτζάνια αλεύρι
Εκτέλεση
Είναι απαραίτητο να μουλιάσετε τις σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα στο χυμό μήλου για λίγες ώρες ή μια νύχτα.
Στη συνέχεια χτυπάμε τ’ αυγά με ένα φλιτζάνι ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το υγρό,
προσθέτουμε επιπλέον κανέλα, όσο θέλετε, το βούτυρο, αλεύρι να πάρετε σε μια χοντρή κολλώδη ζύμη.
Ψήσιμο στους 160/170 βαθμούς για μια ώρα περίπου, αλλά εξαρτάται από τον φούρνο. Μέχρι βγει στεγνή η οδοντογλυφίδα.
Μπορείς να απλώσεις κρέμα ή σοκολάτα από πάνω και να πασπαλίσεις περισσότερα φρούτα ή, όπως έκανα εγώ με κομματάκια εσπεριδοειδών.
Η συνταγή επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό.
Κόψτε μόνο όταν κρυώσει πλήρως.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Βασιλόπιτα κέικ
Ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές της Βασιλόπιτας: το κέικ (αυτή η συνταγή) ή το τσουρέκι (που είναι το ίδιο με το πασχαλινό τσουρέκι). Η Βασιλόπιτα κόβεται σε φέτες την Πρωτοχρονιά για να ευλογήσει το σπίτι και να φέρει καλή τύχη για τη νέα χρονιά.
Υλικά
400 g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
310 g (1&1⁄2 φλιτζάνι) ζάχαρη άχνη
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
125 ml (1⁄2 φλιτζάνι) γάλα
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
1⁄2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
500 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1⁄2 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα
ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το πασπάλισμα
Για καλύτερο αποτέλεσμα, είναι πολύ σημαντικό να χτυπήσετε καλά το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν κρεμώδη. Κάντε αυτό το βήμα σωστά και θα ανταμειφθείτε με ένα ελαφρύ και ευάερο σφουγγάρι, με γευση πορτοκαλιού,μοσχομυριστής μαστίχας και μαχλέπι φρούτων, ένας ξεχωριστός γευστικός συνδυασμός που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (με αέρα). Λαδώνουμε και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 30 εκ.
Τοποθετήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα φτερού και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα, ξύνοντας το πλάι του μπολ μία ή δύο φορές, για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα αυγά ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ, τη βανίλια, το μαχλέπι και τη μαστίχα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Χτυπάμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και μετά ανακατεύουμε το αλεύρι και τη διττανθρακική σόδα μέχρι να ενωθούν.
Μεταφέρετε το κουρκούτι στο ταψί (σε αυτό το σημείο έχετε την επιλογή να τυλίξετε ένα κέρμα σε αλουμινόχαρτο και να το κρύψετε στο κουρκούτι). Ψήστε για 40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα. Αφήστε να κρυώσει στο ταψί και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε το κέικ με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
-Για ένα ελαφρύ και αφράτο κέικ, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με καλά μαλακωμένο βούτυρο.
Το βούτυρο σας πρέπει να είναι αρκετά μαλακό ώστε το δάχτυλό σας να κάνει ένα αποτύπωμα χωρίς αντίσταση.
-Μαχλέπι και μαστίχα θα βρείτε σε ντελικατέσεν και γκουρμέ παντοπωλεία.
Η Συνταγή είναι της Helen Tzouganatos