Αυτό το κέικ λεμονιού αφρός είναι τόσο ελαφρύ και αφράτο, που μοιάζει σαν να αιωρείται στον αέρα! Η γεύση λεμονιού είναι δροσιστική και ζωντανή, ενώ το γλάσο ζάχαρης άχνης προσθέτει μια τέλεια πινελιά γλυκύτητας.
Υλικά:
2 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κ.γ. baking powder
½ κ.γ. αλάτι
1 κούπα γάλα
½ κούπα ηλιέλαιο
3 μεγάλα αυγά
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
½ κούπα χυμό λεμονιού
1 κούπα τριμμένη καρύδα
Για το γλάσο:
1 κούπα άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. τυρί κρέμα μαλακό
½ κ.γ. υγρή βανίλια
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το γάλα, το ηλιέλαιο, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού.
Προσθέστε τα υγρά συστατικά στα στερεά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε την τριμμένη καρύδα και ανακατέψτε απαλά.
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα για κέικ και ψήστε για 40-45 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βυθίζεται στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα πριν το ξεφορμάρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Για το γλάσο:
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε την άχνη ζάχαρη, το τυρί κρέμα και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Απλώστε το γλάσο στο κρύο κέικ και απολαύστε!
Η Συνταγή είναι της κας Yiota Ziaka
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ λεμονιού
Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια βούτυρο (Lurpak ή αodoro)
400gr ζάχαρη
200 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
4 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 πρέζα αλάτι
για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
βράζουμε τρία λεπτά και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
για το γλάσσο
3/4 της κούπας άχνη
2-3 κουταλάκια του γλυκού νερό
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε αλεύρι μαζί με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος το γάλα τον χυμό και το ξύδι
Μόλις αφρατέψει το βούτυρο προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μείγμα γάλακτος τελειώνουμε με αλεύρι.
Ρίχνουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα μακρόστενη και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου αντιστάσεις για 40 με 50 λεπτά όταν το βγάλουμε το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει τρυπάμε με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι εάν θέλουμε το διακοσμούμε
με γλάσο και ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή ξύσμα λεμονιού
Καλη Επιτυχία
Η Συνταγή είναι της Rozy Eva