Ιταλικό κέικ με σιμιγδάλι και ρικότα

Συστατικά:

180 γρ σιμιγδάλι
500 ml γάλα
300 ml νερό
30 γρ βούτυρο
3 αυγά
270 γρ ζάχαρη
φλούδα από δύο λεμόνια
1 λοβό βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας απόσταγμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας λιμοντσέλο (αν υπάρχει)
τριμμένη φλούδα λεμονιού
τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
200 γραμμάρια ρικότα (θα το βρείτε σε σουπερ μαρκετ)

Εκτέλεση

Ξεκινήστε βάζοντας το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το ξύσμα από τα δύο λεμόνια, τον λοβό βανίλιας και 70 γραμμάρια ζάχαρης σε μια κατσαρόλα
με χοντρό πάτο. Όταν το γάλα έχει πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι, αφήνοντάς το να ενσωματωθεί λίγο λίγο. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και μετά σβήνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Χωριστά δουλεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το εσάνς της βανίλιας, και την κοσκινισμένη ρικότα, προσθέτουμε τη ζεσταμένη πλέον κρέμα σιμιγδαλιού στο μείγμα αυγών και ζάχαρης, ανακατεύουμε όλα καλά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 22 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα μέσα ισιώνοντας καλά τα πάντα Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε.

Ιταλικό κέικ με σιμιγδάλι και ρικόταΚαλή επιτυχία

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ Fiesta

Το διάσημο Ιταλικό Κέικ Fiesta

Υλικά

για τη βάση
3 αυγά (κρόκοι και ασπράδια χωρισμένα)
60 γρ. γάλα
120 γρ. της ζάχαρης
180 γρ. αλεύρι
60 γρ. του σπορέλαιου
10 γρ. του μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση
150 ml καφέ ή πορτοκάλι
40 γρ. αλεύρι
100 ml γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
70 γρ. ζάχαρης

Για εμποτιση
200 ml νερό
20 γρ. ζάχαρης
50 ml καφέ ή λικέρ πορτοκάλι
30 ml ζαχαρούχου καφέ ή πορτοκαλιού

Για κάλυψη
250 γρ. μαύρης σοκολάτας
30 γρ. του βουτύρου

Εκτέλεση

Ξεκινήστε την προετοιμασία της βάσης του κέικ φιέστα ανακατεύοντας τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη.
Προσθέστε λάδι και γάλα. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Ξεχωριστά χτυπάμε τα ασπράδια και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη. Αδειάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 24 εκ. ή τετράγωνο 22×2 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στατικό στους 180° για 30 λεπτά περίπου. Αφήστε το να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι
και τη ζάχαρη. Προσθέστε γάλα και καφέ ή πορτοκάλι ανακατεύοντας για να μην σχηματιστούν σβώλοι.
Τοποθετούμε στη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σφίξει η κρέμα. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο και βάλτε λίγη μεμβράνη σε επαφή. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε την κρέμα.
Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη.

Σβήστε και αφήστε το να κρυώσει. (Προσθέστε τον καφέ και το λικέρ καφέ Ή πορτοκάλι.) Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί μαζί με το βούτυρο. Τώρα συναρμολογήστε το κέικ της φιέστας.
Κόψτε τη βάση κατά μήκος για να πάρετε δύο μέρη. Βρέχουμε τη βάση και προσθέτουμε τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα βάσης και βρέχουμε και αυτή. Καλύπτουμε πρώτα τις άκρες με λιωμένη σοκολάτα και μετά την κορυφή. Με λίγη από τη ζεσταμένη λιωμένη σοκολάτα φτιάχνουμε τις χαρακτηριστικές λωρίδες της φιέστας. Αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Το βγάζετε από το ψυγείο μισή ώρα πριν το σερβίρετε, για να μην σκάσει το γλάσο.

Καλή Απόλαυση