Κέικ σοκολάτας με κομμάτια oreo
Μαλακό και υγρό κέικ σοκολάτας με κομμάτια oreo και από πάνω γκανας λευκής σοκολάτας και άλλα oreo. Αν σας αρέσουν τα oreos, θα λατρέψετε αυτό το κέικ με το κλασικό αγαπημένο μπισκότο!
Υλικά 🛒
12 Oreo, χοντροκομμένα
340 γρ (2 3/4 φλιτζάνια) Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
50 g (1/2 φλιτζάνι) σκόνη κακάο
1/2 Κγ Αλάτι
115g ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
200 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) Ζάχαρη
1 Φλιτζάνι (240ml) Φυτικό Έλαιο
2 Μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού Essence βανίλιας
1 φλιτζάνι (240 ml) βουτυρόγαλα (βλ. σημείωση)
Γκανάζ λευκής σοκολάτας:
180g Λευκή Σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1/2 φλιτζάνι διπλή κρέμα Elmlea (βαριά κρέμα)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο 180C. Ψεκάστε ένα ταψί 25 εκ και πασπαλίστε με σκόνη κακάο. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι, τη σόδα, τη σκόνη κακάο και το αλάτι.
Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε ξανά.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε τα ξηρά υλικά σε 3 προσθήκες εναλλάξ με βουτυρόγαλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με ξηρά υλικά. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα oreo.
Αδειάζετε το κουρκούτι σε έτοιμη φόρμα και ψήνετε για 50-55 λεπτά ή μέχρι να βγει ένα ξυλάκι καθαρό.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 20 λεπτά στο ταψί σε μια σχάρα πριν το αφαιρέσετε. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν ριξουμε την γκανάζ.
Γκανάζ λευκής σοκολάτας –
Βάζουμε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό μπολ και ζεσταίνουμε και ανά 30 δευτερόλεπτα ανακατευουμε , μέχρι να λιώσουν. Όταν η σοκολάτα λιώσει σχεδόν τελείως, ανακατέψτε την με ένα σύρμα για να αποκτήσετε μια κρεμώδη λεία υφή. Αφήνουμε να κρυώσει πριν την ρίξουμε από πάνω το κέικ. Αν η γκανάζ είναι πολύ ρευστή όταν ρίχνουμε, σταματάμε και περιμένουμε να πήξει περισσότερο καθώς κρυώνει.
Σημείωση:
Υποκατάστατο βουτυρόγαλου – Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι σε μια κουπα και στη συνέχεια γεμίστε το υπόλοιπο με πλήρες γάλα για να κάνετε 1 φλιτζάνι/240 ml. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά και χρησιμοποιήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
Η Συνταγή είναι από το Lolly’s Kitchen
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ σοκολάτας με κεράσια και βελουδινη κρέμα.
Υλικά για φόρμα με διάμετρο 24 cm:
Για τη ζύμη:
Αυγά – 2,
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη – 120 g
Βούτυρο – 120 g
Γιαούρτι – 2 κουταλιές της σούπας
Γάλα – 200 ml
Αλεύρι – 270 g
Κορν Φλάουερ – 30 g
Σκόνη κακάο – 25 g
Μπέικιν πάουντερ – 8 g
Για την κρέμα:
Κρέμα Γιωτης – 3 συσκευασίες των 40 γρ
Ζάχαρη – 180 γρ + βαν Ζάχαρη – 20 γρ
Γάλα – 1 λίτρο
Βούτυρο – 50 g
Για ζελέ:
Ζελέ με γεύση κεράσι Γιώτης – 90 g
Νερό ή χυμός κερασιού – 350 ml
Ζελατίνη – 5 g + 25 ml νερό
Επιπλέον:
Κεράσια χωρίς κουκούτσι περίπου. – 500 γρ
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα αυγά και αρχίζουμε να τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε λιωμένο βούτυρο (το βούτυρο δεν είναι καυτό), ξινή κρέμα και γάλα (θερμοκρασία δωματίου).
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Απλώνουμε τη ζύμη σε φόρμα στρωμένη με χαρτι ψησίματος(τα πλαϊνά της φόρμας δεν χρειάζονται χαρτι).
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου 30 λεπτά
Βγάλτε από τον φούρνο και κάντε τρύπες με μια λαβή σπάτουλας (δηλαδή τρυπήστε τη ζύμη).
Οι τρύπες μπορεί να είναι μεγάλες ώστε η κρέμα να ρέει καλά μέσα στη ζύμη. (Ήθελα η κρέμα να ρέει καλά στις τρύπες, αλλά δεν τις έκανα αρκετά μεγάλες.
Άρα υπήρχαν σημεία όπου η κρέμα δεν μπορούσε να διαρρεύσει.
Αφήστε να κρυώσει. Χρησιμοποιώ ένα αποσπώμενο δαχτυλίδι (τσερκι) για να κόψω τα πλαϊνά της ζύμης. Βάζω τη ζύμη σε δαχτυλίδι (η διάμετρος θα είναι 23 εκ.) στρωμένη με μεβράνη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Στην κρεμα γιωτης σκονη προσθέτουμε τη ζάχαρη και με λίγο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και μαγειρέψτε μέχρι να πήξει. Προσθέστε την βανίλια στη ζεστή κρέμα ζάχαρη και βούτυρο.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αδειάζουμε αμέσως τη ζύμη. Ισιωνουμε. Δώστε λίγο χρόνο για να κυλίσει η κρέμα στις τρύπες.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τα κεράσια πλένονται και καθαρίζονται. Προσθέστε νερό στη ζελατίνη και ανακατέψτε.
Ετοιμάζουμε ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες. Όπως είναι η ζελατίνη, προσθέτουμε στο ζεστό ακόμα ζελέ και ανακατεύουμε.
Βγάλτε το κέικ από το ψυγείο και απλώστε τα κεράσια πάνω στην κρέμα. Ρίχνουμε το ζελέ σε δύο στάδια (ρίχνουμε το μισό ζελέ και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 15 λεπτά).
Στη συνέχεια το άλλο μισό και βάλτε το κέικ στο ψυγείο για 4 ώρες να σταθεροποιηθεί.
Το κέικ είναι έτοιμο.
Ευχαριστούμε για την συνταγή την Erika Oszuszki