Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας

Υλικά συνταγής

για τη γέμιση
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό κιμάς (800γρ. μοσχάρι και 200γρ. χοιρινό).
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ρύζι
1 μικρή ντομάτα στον τριφτη
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. χοντρό αλάτι
για τη σάλτσα
500γρ. σάλτσα ντομάτας (φρέσκια ή εμπορίου)
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όπου έχουμε ρίξει χοντρό αλάτι. Ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά αλλά το αφήνουμε στο καυτό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα. Εναλλακτικά κόβουμε το λάχανο στη μέση και κόβουμε το κοτσάνι μέχρι βαθιά μέσα. Το βράζουμε για 10 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Το βράζουμε άλλα 5 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα και την ντομάτα.
Όταν κρυώσει το μείγμα το ανακατεύουμε με τον κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο αφού κόψουμε τα σκληρά μέρη. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση. Βάζουμε σε κάθε ένα από τα φύλλα μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό.

Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κοτσάνια και κάποια κομμάτια από τα φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε τα ρολά (σαρμάδες) σε σειρές σε μια κατσαρόλα Τους βάζουμε κολλητά. Μόλις ετοιμάσουμε μια σειρά ρίχνουμε λίγη από την σάλτσα ντομάτας, λίγη από την γλυκιά πάπρικα και συνεχίζουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες σειρές. Τη δεύτερη στρώση ντολμάδες τη βάζουμε σταυρωτά με τους κάτω για να μην έχουν φόβο να διαλυθούν.
Ρίχνουμε από πάνω νερό ή ζωμό από κόκκαλα μοσχαρίσια και επιπλέον λίγο λάδι. Τα υγρά πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζουν τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε με πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα (ή λιγότερο αν χρησιμοποιούμε χύτρα).
Αν θέλουμε μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα με 2 κουταλιές κορνφλάουρ.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΡύζι με ανάμικτα λαχανικά
Επόμενο άρθροΚανταΐφι-ζουμερό, νόστιμο…μαγικές μπουκιές 🙂