Kολοκυθόπιτα μπακλαβά
Έφτιαξα μια κολοκυθόπιτα μπακλαβά χρησιμοποιώντας τη συνταγή από το «Μεσογειακό πιάτο» που χρησιμοποιεί ελαιόλαδο. Το δικό μου δεν βγήκε σωστά. Μετά έφτιαξα μια δεύτερη πίτα χρησιμοποιώντας λιωμένο βούτυρο και βγήκε υπέροχη.
Ακολουθεί η συνταγή… ευχαριστώ Suzy Karadsheh στο Μεσογειακό πιάτο για τη συνταγή:
Υλικά
Για τη γέμιση κολοκυθόπιτας
1 (425 gr) κουτί πουρέ κολοκύθας (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
3 αυγά
¼ φλιτζάνι μέλι
3 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
¼ φλιτζάνι πλήρες γάλα (ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι
Για το μείγμα καρυδιού
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για το φύλλο
½ πακέτο (225 γρ) φύλλου κρούστας, σωστά αποψυγμένη
¼ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο, συν περισσότερο αν χρειάζεται
¾ φλιτζάνι ποιοτικό μέλι, ζεσταμένο, για πασπαλισμα
Εκτέλεση
Τοποθετήστε μια σχάρα στη μέση του φούρνου σας και θερμαίνετε στους 180°C. Αλείψτε με βουτυρο ένα ταψί 25εκ με τις πλευρές 7-8 εκ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση κολοκυθόπιτας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας, τα αυγά, το μέλι, τη ζάχαρη, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα, το τζίντζερ, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Χτυπάμε να ενωθούν.
Ετοιμάζουμε το μείγμα καρυδιού.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατέψτε καλά.
Ετοιμάστε το φύλλο.
Μουλιάστε και στύψτε δύο καθαρές πετσέτες κουζίνας ώστε να είναι πολύ ελαφρά υγρές.
Απλώστε μια στην επιφάνεια εργασίας σας, στη συνέχεια απλώστε τα φύλλα φύλλου πάνω από την πετσέτα.
Τοποθετήστε τη δεύτερη ελαφρά υγρή πετσέτα από πάνω. Αυτό θα αποτρέψει την ξήρανση και το σπάσιμο του φύλλου καθώς εργάζεστε.
Συναρμολογήστε την κρούστα του φύλλου.
Απλώστε 2 φύλλα στον πάτο του ταψιού (θα πρέπει να κρέμεται επιπλέον από τα πλαϊνά). Αλείψτε το πάνω φύλλο με βουτυρο, στη συνέχεια περιστρέψτε το ταψάκιι και στρώστε άλλα 2 φύλλα από πάνω. Βουρτσίστε για άλλη μια φορά και συνεχίστε να περιστρέφετε και να στρώνετε μέχρι να χρησιμοποιήσετε περίπου τα ¾ της ζύμης.
Το φύλλο πρέπει να καλύπτει το ταψί γύρω-γύρω και να κρέμεται από τα πλαϊνά.
Προσθέστε το μείγμα καρυδιού.
Αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με βουτυρο και μετά πασπαλίζουμε περίπου τα ¾ του μείγματος καρυδιού για να καλύψει τον πάτο του ταψιού. Κρατήστε τα υπόλοιπα φύλλα καλυμμένα προς το παρόν.
Προσθέστε τη γέμιση κολοκυθόπιτας.
Προσθέστε τη γέμιση κολοκύθας και χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα ή μεταλλικό κουτάλι για να την απλώσετε ώστε να είναι ομοιόμορφη.
Διπλώστε το φύλλο που κρέμετε πάνω από τη γέμιση κολοκύθας. Μαζέψτε σε μπαλιτσες τα υπόλοιπα φύλλα φύλλου, ένα κάθε φορά, και απλώστε τα από πάνω μέχρι να καλύψετε τη γέμιση (μην ανησυχείτε, θα φαίνεται πολύ ωραίο μετά το ψήσιμο).
Ολοκληρώστε τη συναρμολόγηση της πίτας. Αλείψτε την επάνω στρώση φύλλου με λίγο βουτυρο και πασπαλίστε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού.
Ψήνετε στην κεντρική σχάρα του προθερμασμένου φούρνου μέχρι το φύλλο να ροδίσει και να γίνει τραγανό, για 40 με 50 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε αμέσως με το μέλι. Αφήστε την πίτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρετε (περίπου 1 με 2 ώρες).
H Συνταγή είναι Hasna Kaddo