Μακαρόνια φούρνου με κιμά και τυριά
Τα Μακαρόνια φούρνου με κιμά είναι μια εύκολο χορταστικό φαγητό που είναι και οικονομικό και εύκολό στην παρασκευή της. Είναι έναw τρόπος απλός και νόστιμος για να ταΐσετε μια οικογένεια ή καποιους ανθρώπους!
Συστατικά
450 gr ζυμαρικά σπαγγέτι
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ½ κιλό κιμά
3 κουταλάκια του γλυκού καρυκεύματα χωρισμένα
2 βάζα, σάλτσα σπαγγέτι χωρισμένα
220 gr τυρί ανθότυρο
220 τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 φλιτζάνια μοτσαρέλα ψιλοκομμένη, χωρισμένη
½ φλιτζάνι βούτυρο κομμένο σε φέτες, χωρισμένο
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τη συσκευασία, τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στην αρχική τους κατσαρόλα. Προσθέστε 1 βάζο έτοιμη σάλτσα σπαγγέτι και ανακατέψτε. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε κιμα και 2 κουταλάκια του γλυκού καρύκευμα στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μην να μην είναι. Στραγγίζουμε καλά. Προσθέστε 1 βάζο σάλτσα σπαγγέτι στο τηγάνι. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μέτριο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε το ανθότερο, το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και 1 κουταλάκι του γλυκού καρυκεύματα. Αφήνω στην άκρη.
Τοποθετούμε τις μισές φέτες βουτύρου σε πυρεξ 22×33. Απλώστε τα μισά μακαρόνια και στη συνέχεια απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα του τυριού πάνω από τα μακαρόνια. Απλώστε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από το μείγμα τυριών. Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες φέτες βουτύρου.
Περιχύνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα από το κρέας ντομάτας στην επάνω στρώση των μακαρονιών.
Γεμίστε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί, περίπου 35-45 λεπτά.
Καλή Απόλαυση
\
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μακαρόνια φούρνου Ογκρατεν
Υλικά
ζυμαρικά (πένες) γρ 500
σάλτσα ντομάτας 1000 ml
μοτσαρέλα γρ 200
Τυρί παρμεζανα γρ 200
Μανιτάρια Champignon g 250
Ζαμπόν ψιλοκομμένο g 400
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όσο απαιτείται
τριμμένη φρυγανια
Παρασκευή:
Βράζουμε και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζουμε και σταματάμε το βράσιμο κάτω από κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη καρυκευμένα με ελαιόλαδο και μια-δυο κουτάλες σάλτσα ντομάτας.
Τρίβουμε την παρμεζάνα, κόβουμε σε μικρά κυβάκια την μοτσαρέλα, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
Λαδώνουμε ένα ταψί με αρκετό λάδι και μετά απλώνουμε από πάνω μια-δυο κουτάλες σάλτσας.
Αρχίστε να απλώνετε το τηγάνι περίπου το ένα τρίτο των ζυμαρικών.
Προσθέστε τα κομμάτια ζαμπον, τα μανιτάρια και τη μοτσαρέλα και καλύψτε με σάλτσα ντομάτας.
Καλύπτουμε με άλλο ένα τρίτο των ζυμαρικών και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Συμπληρώστε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και άφθονη, πολύ άφθονη, σάλτσα ντομάτας.
Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένη φρυγανια και τριμμένο τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και στην επιφάνεια λιγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 220° (στατικό) για 40′.
Τσεκάρετε κατά το μαγείρεμα και, αν χρειάζεται και αν σας αρέσει πολύ τραγανή κρούστα, ο γκρατέν με την επάνω σχάρα για λίγα λεπτά στο τέλος του μαγειρέματος.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Σερβίρεται για μεσημεριανό, καλή όρεξη, μικροί και μεγάλοι!