Μαρμελάδα με όλοκληρα μύρτιλα

Ήθελα να φτιάξω λίγη μαρμελάδα, αλλά σαν ζελέ, ώστε το κουτάλι να στέκεται και τα μυρτιλα να είναι ολόκληρα. Συνάντησα αυτή τη συνταγή στο διαδίκτυο, αλλά δεν εμπιστεύομαι τις μη δοκιμασμένες συνταγές.
Και τότε έπεσα πάνω σε μια συνταγή για μαρμελάδα σταφίδας από την κα Ευανθια ακριβώς όπως την σκεφτομουν.
Αποφάσισα να την φτιάξω, γιατί εμπιστεύομαι αυτή την κυρία. Όλα βγήκαν σούπερ , σαν ζελέ, και τα μυρτιλα είναι άθικτα, και το κουτάλι στέκεται όρθιο 😉 Δοκιμάστε το – δοκιμασμένο.

Υλικά:

  • 1 κιλό μύρτιλα
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 λεμόνι, ο χυμός και το ξύσμα του
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τα μύρτιλα και τα στραγγίζουμε.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα μύρτιλα, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  3. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να μείνει για 30 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα μύρτιλα τα υγρά τους.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά.
  5. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.
  6. Προσθέτουμε το κονιάκ (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει.
  8. Ρίχνουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε για 5 λεπτά.
  9. Αφήνουμε τα βαζάκια να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην μαρμελάδα 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο.
  • Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να έχει πιο πηχτή υφή, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή 1 φακελάκι ζελατίνη διαλυμένη σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό.
  • Η μαρμελάδα μύρτιλου διατηρείται στο ψυγείο για έως και 3 μήνες.

Καλή απόλαυση!

Καλή όρεξη!

Η Κυριακούλα Τσουλεα και η Γεωργία Ουλη φτιάχνουν σπιτικές μαρμελάδες και δείχνουν πως να τις διατηρήσετε αναλλοίωτες για καιρό.

https://exchange.glomex.com/video/v-c60m2e8e3iyx?integrationId=4059a117lratine6

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπισκότα Bανίλιες με μαρμελάδα

Bανίλιες με μαρμελάδα

Συστατικά:

200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη,
1 λοβό βανίλιας κομμένο σε κομμάτια,
300 γραμμάρια λίπους
250 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη,
1 αυγό,
2 κρόκοι αυγών,
χυμό από ένα λεμόνι,
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού,
250 γραμμάρια αλεσμένα καρύδια,
600 γραμμάρια αλεύρι και μαρμελάδα ρόδι ή βερίκοκο

Παρασκευή:

Λίγες μέρες πριν φτιάξουμε τα μπισκότα, ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με την κομμένη βανίλια και τη σφραγίζουμε σε ένα κουτί με καπάκι. Αυτό θα σας δώσει ζάχαρη βανίλιας.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μια κρέμα.
Χτυπάμε το αυγό, τον κρόκο, το χυμό λεμονιούκαι το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τα καρύδια και το αλευρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες ή όλη τη νύχτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, αν έχει ανεμιστήρα, ή στους 180 βαθμούς αν είναι κανονικός φούρνος. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε σε πάχος περίπου μισού εκατοστού.

Στρώνουμε δύο ταψιά με χαρτί ψησίματος και, με τη βοήθεια μιας μικρής φόρμας κουπ πατ, κοβουμε τα μπισκότα και τα τακτοποιούμε σε απόσταση μεταξύ τους στα ταψιά.
Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ώστε να παραμείνουν λευκά και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια μεταφέρετε σε σχάρα ή επίπεδη επιφάνεια μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Όταν κρυώσουν τελείως, απλώνουμε σε κάθε μπισκότο μαρμελάδα και σκεπάζουμε με άλλο μπισκότο. Τυλίξτε καλά κάθε σάντουιτς σε ζάχαρη βανίλιας. Τα βάζετε σε ένα τσίγκινο κουτί και περιμένετε μία με δύο μέρες πριν τα σερβίρετε

Η Συνταγή είναι από το KOLAČIĆI

Προηγούμενο άρθροΠιτά μπομποτα: Φτιάξτε την εύκολα και γρήγορα στο σπίτι
Επόμενο άρθροΚαλαμάρια γεμιστά με ρύζι και λαχανικά