Μαστιχωτά Τσουρέκια με Χιώτικη Μαστίχα

Αυτά τα τσουρέκια δεν είναι απλά τσουρέκια. Είναι μια γευστική πανδαισία που συνδυάζει την αφράτη υφή του τσουρεκιού με την πλούσια γεύση της Χιώτικης μαστίχας.

Από την πρώτη μπουκιά, νιώθεις την γλυκιά και μαστιχωτή γεύση να πλημμυρίζει το στόμα σου. Η μαστιχα προσδίδει μια ξεχωριστή και πικάντικη νότα, ενώ η αφράτη υφή του τσουρεκιού λιώνει στο στόμα.

Είναι ιδανικά για κάθε περίσταση: για πρωινό, για γλυκό, για κεράσμα στους καλεσμένους σας.

Σας προτείνω να τα δοκιμάσετε ζεστά, μόλις βγουν από τον φούρνο

Είμαι σίγουρος ότι θα σας λατρέψουν!

(εγώ κάνω τη μισή συνταγή που κάνει 6 μεγάλες φραντζόλες)
και παρακάτω είναι η ΠΛΗΡΗΣ συνταγή που κάνει 12.

Υλικά

12 αυγά
5 φλιτζάνια ζεστό γάλα
5 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 φλιτζάνια λάδι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλεπι
1 κουταλάκι του γλυκού μαστιχα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
6 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειάζεται περίπου 20-26 φλιτζάνια αλεύρι.
Αλλειμα αυγών και σουσάμι για την κορυφή

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λάδι και το γάλα και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό.
Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή με τα χέρια σας, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προσθέστε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το κάρδαμο και τη βανίλια και ζυμώστε για 10-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

Μαστιχωτά Τσουρέκια με Χιώτικη Μαστίχα Μαστιχωτά Τσουρέκια με Χιώτικη Μαστίχα
Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μετά από αυτό, ζυμώστε λίγο.

Οταν πλέξετε τα τσουρεκια τοποθετήστε τα τσουρέκια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολα, σκεπάστε τα με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.

Αλείψτε τα τσουρέκια με χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε τα με σουσάμι.

Μαστιχωτά Τσουρέκια με Χιώτικη Μαστίχα
Προθερμάνετε το φούρνο στους  180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σημείωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαλύσει τη μαγιά στο νερό.
Αν δεν διογκωθεί η μαγιά σας δεν είναι καλή για να τη χρησιμοποιήσετε. **

Απολαύστε τa!

H συνταγή είναι της Froso Rouvas

Προηγούμενο άρθροΓεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά: Νηστίσιμα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
Επόμενο άρθροΕύκολη Νηστίσιμη Τούρτα Κατσαρόλας: Γρήγορη και Πεντανόστιμη!