Τα μελομακάρονα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι μαλακά, αρωματικά μπισκότα, βουτηγμένα σε ένα πλούσιο σιρόπι μελιού.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτο γαρύφαλλο
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτα κανέλα
2 πορτοκάλια ακέρωτα(ξύσμα)
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτα μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 λεμόνι ακερωτο
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε όλα τα υγρά υλικά: τα δύο είδη λαδιού, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο,
την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Πρόσθεσε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των υγρών και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη.
Σκέπασε τη ζύμη και άφησέ την να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά σε δροσερό μέρος.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
Πλάσε μικρά κομμάτια ζύμης σε σχήμα οβαλ ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα επιθυμείς.
Τοποθέτησε τα μελομακάρονα σε λαδόκολλα στρωμένη λαμαρίνα και ψήσε τα για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βράσε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Πρόσθεσε το μέλι και το λεμονι και σιγοβράσε για άλλα 5-7 λεπτά.
Αφαίρεσε από τη φωτιά και άφησε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Βύθισε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Αφαίρεσε τα και άφησέ τα να στραγγίσουν σε μια σχάρα.
Πασπάλισε με άφθονο αλεσμένο καρύδι.
Η Συνταγή είναι της κας Aggeliki Pyrrou