Μπακλαβάς με καρύδι

Οι γεύσεις με φιστίκι και καρύδι του κλασικού μπακλαβά είναι δημοφιλείς.
Σήμερα, Μπακλαβάς με καρύδι εξακολουθεί να παρασκευάζεται και να καταναλώνεται συχνά στο σπίτι, ειδικά για να σερβιριστεί στους καλεσμένους τις ημέρες των γιορτών. Μπορείτε να ξεκινήσετε τις προετοιμασίες για να προσφέρετε στους αγαπημένους σας
μια τραγανή, πολυεπίπεδη και νόστιμη συνταγή μπακλαβά

Συστατικά

Για τον μπακλαβά
25–30 φύλλα ζύμης φύλλου
500 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα (ή ένα μείγμα από καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα)
2 κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη
2 κουταλιές αλεσμένο γαρύφαλλο
300 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο (10 oz.)
Φυστίκι αιγίνης τριμμένο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι
600 γραμμάρια ζάχαρη (20 oz.)
400 g νερό (14 oz.)
80 γραμμάρια μέλι ή γλυκόζη (2,8 oz.)
ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για τον ελληνικό μπακλαβά, ξεκινήστε λιώνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην καεί. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να βουτυρώσετε τον πάτο και τις πλευρές ενός ταψιού. (Για αυτή τη συνταγή για μπακλαβά θα
χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί περίπου 40*30 εκ.). Ξεκινήστε στρώνοντας τα φύλλα φύλλου στον πάτο του ταψιού για να σχηματίσετε τη βάση.
Στρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα, φροντίζοντας να πασπαλίσουμε το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Χρησιμοποιήστε περίπου 10-12 στρώσεις για τη βάση.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, την κανέλα και το αλεσμένο γαρύφαλλο. Πασπαλίζουμε το μείγμα των ξηρών καρπών πάνω από τη βάση του φύλλου και συνεχίζουμε σχηματίζοντας την κορυφή του μπακλαβά. Καλύψτε τους ξηρούς καρπούς με τα υπόλοιπα φύλλα φύλλου (10-15), πασπαλίζοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και αλείψτε το πάνω μέρος του μπακλαβά με αρκετό βούτυρο.
Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε λίγη από τη γέμιση ανάμεσα στα στρώματα του φύλλου.

Τοποθετούμε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά για να τον κόψουμε πιο εύκολα σε κομμάτια. Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω σε κομμάτια. Ραντίστε το πάνω με λίγο κρύο νερό.

Τοποθετήστε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C στην κάτω σχάρα (και πάνω και κάτω) και ψήστε για περίπου 1 1/2-2 ώρα, μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες όλες οι στρώσεις φύλλου.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το μέλι) και τα αφήνουμε να βράσουν.
Βράζουμε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Μπορείτε επίσης να βάλετε το σιρόπι στο ψυγείο. Μόλις ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι πάνω από τον ζεστό μπακλαβά, μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.
Παρπαλίζουμε με τριμμένο φυστικι ειγίνης και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε αφού έχει μουλιάσει το σιρόπι.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπακλαβάς που λιώνει στο στόμα

Υλικά

5 κρόκους αυγού
1 αυγό ολόκληρο
150 ml λάδι
150 ml γάλα
100 γρ. γιαούρτι
800 γρ. αλεύρι
12 γρ. μπέικιν πάουντερ
400 γρ. αλεσμένα καρύδια
300 γρ. κορν φλάουερ (νισεστέ)
300 γρ. βούτυρο αγνό

Σιρόπι

900 γρ. ζάχαρη
900 ml νερό
2 φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και το 1 ολόκληρο αυγό.Ανακατεύουμε με το σύρμα λίγο και προσθέτουμε το λάδι, το γάλα,το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν ανακατεύουμε μ ένα κουτάλι και στη συνέχεια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμα αλευράκι.Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και βάζουμε τη ζύμη.
Την πλάθουμε για 5 λεπτά και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Κόβουμε τη ζύμη σε 53 μικρά κομμάτια, τα πλάθουμε μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
Παίρνουμε 5 μπαλάκια πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε ένα ένα με τον πλάστη σε μέγεθος πιάτου.

Στη συνέχεια βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με νισεστέ και τα ανοίγουμε όλα μαζί σ ένα μεγάλο φύλλο.
Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί το λαδώνουμε και βάζουμε το φύλλο.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 3 φορές και βάζουμε τα φύλλα από πάνω.Εχουμε δηλ συνολικά 20 φύλλα στον πάτο του ταψιού.
Ρίχνουμε λίγο απ το καρύδι.Συνεχίζουμε ν ανοίγουμε τα φύλλα (5 μπαλάκια μας κάνουν ένα φύλλο)και σε αυτό το σημείο βάζουμε άλλα 15 φύλλα από πάνω δηλ στην ουσία 3.
Ξαναρίχνουμε λίγο καρύδι.Μας έχουν περισσέψει 18 μπαλάκια.Αυτά τα ανοίγουμε έξι έξι (6 =1 φύλλο) δηλ 3 φύλλα τα οποία τα βάζουμε τελευταία από πάνω.
Τα φύλλα που περισσεύουν γύρω γύρω απ το ταψί τα κόβουμε γύρω γύρω και κόβουμε κομμάτια τον μπακλαβά.

Λιώνουμε το βούτυρο και τον περιχύνουμε ζεστό στον μπακλαβά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° για 2μιση ώρες.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για 25 με 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το ταψί απ τον φούρνο και το σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο.Το ξαναβάζουμε πίσω και ψήνουμε για άλλη μια ώρα.
Το βγάζουμε απ τον φούρνο το αφήνουμε να μισοκρυώσει και ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι.
Αφήνουμε να σταθεί για 3-4 ώρες και μετά είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε!!!!!!!!!!!!

Καλή επιτυχία!!!!!