Μπακλαβάς
Υλικά:
1200 gr. Φύλλα Κρούστας
500 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)
500 gr. Καρύδι (αλεσμένο ελαφρώς)
για σιρόπι:
1700 gr. Νερό
2 κιλά Ζάχαρη
300 gr. Γλυκόζη
½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι
Εκτέλεση
Απλώνουμε δύο, δύο τα φύλλα κρούστας στο ταψί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο μέγεθος του ταψιού. Έπειτα τα βουτυρώνουμε. Ξανά επαναλαμβάνουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο 1/3 των φύλλων που έχουμε.Ρίχνουμε την πρώτη στρώση καρύδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 1/3 των φύλλων, ρίχνοντας τα υπόλοιπα καρύδια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντας τα καλά.
Κόβουμε το μπακλαβά σε διαστάσεις και κομμάτια της προτίμησης σας. Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 1800C για 50 λεπτά περίπου.Προετοιμασία για σιρόπι:Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.Σιρόπιασμα:Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο ρίχνουμε σε ζεστό και το σιρόπι. Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Εάν θέλετε να τον δοκιμάσετε έτοιμο θα τον βρείτε στα Ζαχαροπλαστεια ΧΑΤΖΗΣ
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μπακλαβάς !!
Έφτιαξα τον Μπακλαβά να φέρω σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Έχει περάσει καιρός από τότε που το έφτιαξα και μου άρεσε να τον φτιάχνω και να τον τρώω 🙂
Συστατικά:
2 κουτιά ζύμη φύλλο,
για τη γέμιση:
2 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια,
2 1/2 κουταλάκι κανέλα,
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο,
μια πρέζα γαρύφαλλο,
1/8 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο,
1 1/2 φλιτζάνια καφέ ζάχαρη.
Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια ζάχαρη,
2 φλιτζάνια νερό,
1/4 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο,
ένα στίψιμο χυμό λεμονιού και
μια σταγόνα κανέλα.
Εκτελεση
Τα υλικά της γέμισης μπορεί να μην είναι παραδοσιακά, αλλά αυτή η συνταγή δούλεψε για μένα τόσα χρόνια και οι καλεσμένοι μου το λατρεύουν.
Χρησιμοποίησα ένα ταψί 45χ33 εκ και χρειάστηκαν δύο κουτιά ζύμης φύλλο. Κάθε κουτί περιείχε 2 ρολά, τα οποία άπλωσα ομοιόμορφα (2 ρολά στο κάτω μέρος και δύο ρολά στην κορυφή). Αλείφω τις στρώσεις ενδιάμεσα με Ghee (διαυγές βούτυρο).
Σε ένα μπολ ανακατεψα τα καρύδια,κανέλα,ζαχαρη γαρύφαλο, κάρδαμο για τη γέμιση και αλεσμένα φιστίκια για απο πάνω.
Στη συνέχεια το έψησα σε ένα μικρό φούρνο και χρειάστηκε μια ώρα και 15 λεπτά. Τον σιρόπιασα όταν κρυώσε.
Αν περιμένετε μέχρι να κρυώσει ο μπακλαβάς μετά το ψήσιμο πριν ρίξετε το σιρόπι, τότε το φύλλο θα παραμείνει τραγανό πολύ περισσότερο. Άφησα επίσης το σιρόπι να απορροφηθεί από τον μπακλαβα για τουλάχιστον μία ώρα πριν διαχωρίσω τα κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο το σιρόπι δεν ξεφεύγει από τα κομμάτια.
Για το σιρόπι
Διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό, βράστε και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε να κρυώσει πριν τη χρήση.
Καλή Επιτυχία