Μπριζόλες χοιρινές φρικασέ με μαρούλι

Γεύση:

  • Το χοιρινό είναι τρυφερό και ζουμερό, με ωραία γεύση από το λεμόνι και τα μυρωδικά.
  • Το μαρούλι δίνει μια δροσερή και ελαφριά γεύση στο φαγητό.
  • Το αυγολέμονο προσθέτει μια πλούσια και κρεμώδη υφή.

Υφή:

  • Το χοιρινό είναι μαλακό και λιώνει στο στόμα.
  • Το μαρούλι είναι τραγανό και προσθέτει μια ωραία αντίθεση υφών.
  • Το αυγολέμονο είναι βελούδινο και δένει όλα τα υλικά μαζί.

Εμφάνιση:

  • Το φαγητό έχει ένα λαχταριστό χρώμα από το λεμόνι και τα μυρωδικά.
  • Το μαρούλι προσθέτει μια ωραία πινελιά πράσινου στο πιάτο.
  • Το αυγολέμονο δίνει μια γυαλιστερή και λεία εμφάνιση.

Συνολικά:

  • Ένα νόστιμο και χορταστικό φαγητό, ιδανικό για οικογενειακό γεύμα.
  • Η συνταγή είναι εύκολη και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί.
  • Μια ωραία εναλλακτική λύση από το κλασικό χοιρινό φρικασέ.

Βαθμολογία:

4.5/5

Υλικά για 2-3 άτομα

3-4 μικρές μπριζόλες χοιρινές
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
2 μαρούλια καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα (λίγο πιο χοντρά κομμάτια από σαλάτα)
1-2 κ. σ. μάραθο ή άνιθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση

Σκουπίζουμε καλά με χαρτί τις μπριζόλες.
Σε ένα μεγάλο και φαρδύ σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (να έχει ένα λεπτό στρώμα το σκεύος).
Με δυνατή φωτιά, σωτάρουμε τις μπριζόλες. Αν δεν χωράνε όλες στο σκεύος, σωτάρετε δύο κάθε φορά.

Αφού σωτάρουμε τις δύο, να πάρουν λίγο χρώμα από την κάθε πλευρά, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα και σωτάρουμε τις δύο επόμενες.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, να μαλακώσουν λίγο και αυτά και αφού σωταριστούν ένα δύο λεπτά, προσθέτουμε και τις μπριζόλες που είχαμε βγάλει.
Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.
Καλύπτουμε με νερό για να βράσουν.
Αν έχουμε καπάκι, καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν.

Ενδιάμεσα προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.
Μετά από 30-40 λεπτά, ελέγχουμε αν έχουν μισοβράσει (εναλακτικά μπορείτε να τις βάλετε σε χύτρα για πιο γρήγορα).
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαρούλι να βράσει .
Αφήνουμε να βράσει κι αυτό κάνα τέταρτο ή όσο χρειαστεί για να μαλακώσει.
Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και το μάραθο να πάρει μια βράση.
Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με λίγο νερό, όχι με υπερβολικό αλλά όχι και με καθόλου νερό.

Σβήνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και προσθέσουμε και το χυμό λεμονιού.
Μεταφέρουμε όσο υγρό (στην ανάγκη και χόρτα, δεν πειράζει) στο μίγμα του αυγού.
Ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στις μπριζόλες. Κουνάμε το σκεύος να πάει παντού και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΜπανόφι Μερέντα: Το Γλυκό που θα Λατρέψουν Μικροί και Μεγάλοι
Επόμενο άρθροΑέρινη Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο: Μυστικά Επιτυχίας