Κέικ με μους Σοκολάτας
Τα συστατικά έχουν υπολογιστεί για ένα κέικ με διάμετρο 19 cm, ύψος 6 cm, βάρος 1300 γραμμάρια.
Υλικά
Κεικ σοκολάτας
3 αυγά
130 γραμμάρια – ζάχαρη
10 γραμμάρια – ζάχαρη βανίλιας
70 γραμμάρια – γάλα
30 γραμμάρια – βούτυρο
80 γραμμάρια – αλεύρι
25 γραμμάρια – άμυλο πατάτας ή κορν φλαουρ
30 γραμμάρια – κακάο
7 γραμμάρια – Μπεικιν παουντερ
Αλάτι – μια πρέζα
Κρέμα κέικ
400 γραμμάρια – γάλα
150 γραμμάρια – ζάχαρη
35 γραμμάρια – κορν φλαουρ
1 αυγό
100 γραμμάρια – μαύρη σοκολάτα με 50% περιεκτικότητα σε κακάο
100 γραμμάρια – βούτυρο
Εμποτισμός για το κέικ
115 γραμμάρια – νερό
60 γραμμάρια – ζάχαρη
20 γραμμάρια – κονιάκ ή κονιάκ
Το αλκοόλ είναι προαιρετικό, δεν χρειάζεται να προσθέσετε.
Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το παντεσπάνι
Ρίχνουμε 80 γραμμάρια περίπου 5,5 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 25 γραμμάρια, αυτή είναι μια κουταλιά της σούπας άμυλο πατάτας, 7 γραμμάρια αυτό είναι ένα και μισό κουταλάκι του γλυκού μπεικιν μια πρέζα αλάτι, και 30 γραμμάρια είναι 2 με μια κουταλιά της σούπας μείγμα κακάο εάν δεν υπάρχει άμυλο πατάτας μπορεί να αντικατασταθεί με κορν φλαουρ και ανακατεύουμε όλα μαζί.
Προθερμάνεται το φούρνο στους 180 190 βαθμούς
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 70 γραμμάρια γάλα, αυτό είναι 7 κουταλιές της σούπας και
προσθέτουμε 30 γραμμάρια βούτυρο λίγο αργότερα θα βράσουμε το γάλα και βούτυρο
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 3 μεγάλα αυγά προσθέτουμε 130 γραμμάρια ζαχαρη, και 10 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας και ξεκινάμε να τα χτυπάμε σε χαμηλές στροφές στο μιξερ έως ότου η ζάχαρη διαλύσει εντελώς, μπορεί να χρειαστούν 3-4 λεπτά όταν η ζάχαρη έχει διαλυθεί, σταδιακά αυξάνουμε την ταχύτητα του μιξερ έως ότου το μείγμα θα πρέπει να γίνει αφράτο και το μίξερ αφήνει ένα ίχνος στην επιφάνεια και εχει αυξηθεί σε όγκο δυόμισι τρεις φορές .
Σε μέτρια φωτια βραζουμε γάλα και το βούτυρο που ειχαμε αφήσει στην άκρη
Κοσκινίζουμε, το ξηρό μείγμα αλευριού με κακάο και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μίξερ για σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις η μάζα γίνει ομοιογενής προσθέτουμε βραστό γάλα με το βουτυρο στη ζύμη σε δύο σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σε κυκλική κίνηση από κάτω προς τα πάνω
Σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση και στρωμένη με χαρτί ψησίματος αδειαζουμε το μειγμα και ψήνουμε σε προ θερμασμένος φούρνο σε θερμοκρασία 180 190 βαθμούς 30-35 λεπτά για τα πρώτα 20 25 λεπτά, μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου, ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας, ελέγχουμε το κεικ με οδοντογλυφίδα. Όταν είναι έτοιμο, σβήστε το φούρνο, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου και αφήστε το κεικ να παραμείνει στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για περίπου 15 λεπτά, στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο για 1 2 ώρες ετσι θα θρυμματίζεται λιγότερο όταν κόβετε, όμως εάν δεν
υπάρχει χρόνος, τότε μπορείτε να κόψετε το κέικ αμέσως
Για την κρέμα
Ρίξετε ένα αυγό σε μια κατσαρόλα, ρίξτε 150 γραμμάριο ζάχαρης έτσι ώστε η ζάχαρη και το αυγό να τα αναμείξουμε εντελώς προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν και προσθέστε λίγο γάλα έτσι ώστε όλα να είναι ομοιογενή χωρίς κόκκους και στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο γάλα στην κρέμα και σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να βράσει , ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει, βράζουμε περίπου ένα λεπτό ακόμη στη συνέχεια ρίξτε την σε ένα μπολ, καλύψτε την με μεμβρανη που είναι σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με 115 γραμμάρια νερού, ρίχνουμε 60 γραμμάρια ζάχαρη, ανακατεύουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας, απο την στιγμή που θα παρει βράσει αφήνουμε το σιρόπι σε ελάχιστη φωτιά για τρία λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου θερμοκρασία και μετα προσθέστε 20 γραμμάρια κονιάκ εάν θέλετε
Προετοιμάστε σοκολάτα για την κρέμα, πρέπει να θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρι, ώστε να γίνει μαλακό, ανακατέψτε τη μαλακή σοκολάτα με ένα χτυπητηρι μέχρι να μαλακώσει και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, η σοκολάτα κρυώνει γρήγορα. Με ένα χτυπητήρι χτυπάμε το βούτυρο με τη μέγιστη ταχύτητα του μίξερ για περίπου δύο έως τρία λεπτά, το βούτυρο θα πρέπει να γίνει αφρατο, προσθέστε όλη τα λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, χτυπηστε επίσης στη μέγιστη ταχύτητα του μίξερ μέχρι η μάζα να είναι ομοιογενής
Προσθέστε 2 πλήρεις κουταλιές απο την κρέμα που έχουμε σκεπασμένη με το βούτυρο σοκολάτας και χτυπήστε σχολαστικά μέχρι να μαλακώσει, οπότε συνεχίζουμε να προσθέτουμε και χτυπάμε μέχρι να αναμίξουμε όλη την κρέμα μέχρι να φτιάξουμε μια πολύ λεπτή, ευάερη τέλεια κρέμα σοκολάτας
Βγάζουμε και 4-5 κουταλιές κρέμας στην άκρη για το τέλος στα πλαινα του κέικ
Κόβουμε το πάνω μέρος του κεικ για να γίνει επιπέδο και το κάνουμε τρήματα και το αφήνουμε στην άκρη
Κόβουμε το κέικ οριζόντια σε 2 μέρη παίρνουμε το πρώτο το σιροπιάζουμε ελαφρά απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας. Βάζουμε το επόμενο κομμάτι απο πάνω και απλώνουμε την υπόλοιπη κρεμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ωρες
Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με κρεμα σοκολάτας γύρω γύρω και κολλάμε τα τρήματα του κεικ γυρω
γυρω και πασπαλίζουμε με κακαό