Νηστίσιμο Κέικ με Ταχίνι και Μυρωδικά

Αυτό το νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και μυρωδικά είναι μια πραγματική αποκάλυψη! Η γεύση του είναι πλούσια και ισορροπημένη, με το γήινο ταχίνι να συνδυάζεται τέλεια με τα αρωματικά μυρωδικα. Η υφή του είναι αφράτη και υγρή, χάρη στο χυμό πορτοκαλιού και το λάδι.

Είναι ένα κέικ που θα ενθουσιάσει τόσο τους νηστεύοντες όσο και όσους δεν νηστεύουν. Είναι ιδανικό για πρωινό, brunch, ή ως επιδόρπιο.

Υλικά:

  • 1 κούπα ταχίνι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια φόρμα για κέικ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το ταχίνι με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα μαγειρικής. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 50 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί καλά.
  6. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά στο κέικ, όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, μαχλέπι ή βανίλια.
  • Αν θέλετε ένα πιο σοκολατένιο κέικ, μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη στο μείγμα.
  • Μπορείτε να σερβίρετε το κέικ σκέτο ή με frosting της αρεσκείας σας.

Καλή όρεξη!

Σας εύχομαι ένα υπέροχο απόγευμα γεμάτο χαρά και αγάπη! ❤️

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ με χυμό πορτοκαλιού και κρέμα αμυγδάλου

Υλικά για 1 κέικ:

500 g αλεύρι τύπου 000
7 g στιγμιαία ξηρή μαγιά (25 g φρέσκια μαγιά ή 10 g ενεργή ξηρή μαγιά)
90 γρ ζάχαρη άχνη
20 g ζάχαρη βανίλιας
τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
4 g αλάτι
250 ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού
60 ml λάδι

γέμιση – κρέμα αμυγδάλου με κράνμπερι

100 g αλεύρι αμυγδάλου
250 γρ μαρμελάδα βερίκοκο
10 γρ κακάο
100 g αφυδατωμένα κράνμπερι

για  από πάνω

50 ml χυμό πορτοκαλιού
20 g φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα κρανμπερι και προσθετουμε νερό να τα καλυψει και αφηνουμε στην άκρη
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι , αλάτι, μαγια, ζαχαρη, ζάχαρη βανίλιας και ανακατευουμε.
Προσθέτουμε το ξυσμα πορτοκαλιου και βαζουμε το μπολ στο μιξερ βασης με το γάντζο.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνωντας σταδιακα τον χυμό πορτοκαλιού και το λάδι μέχρι να παρουμε μια μη κολλωδη ζύμη.
Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδώνουμε ελαφρά την ζυμη και την σκεπαζουμε με μεμβρανη και πετσετα και αφήνουμε στην άκρη για 1-2 ώρες.
Σε ένα μπολάκι ριχνουμε την μαρμελάδα και αλευρι αμυγδάλου , κακάου και ανακατευουμε να ομογενοποιηθούν.

Βγαζουμε την ζύμη κόβουμε στα 2 και την ανοιγουμε με τα χέρια σε ένα παραλληλόγραμμο και αλειφουμε με το μειγμα μαρμελάδας και ριχνουμε κρανμπερι και τυλίγουμε σε ρολό .


Τα πλεκουμε τα δυο καρβελάκια

και τα βάζουμε σε χαρτί ψησιματος και το βάζουμε σε μια φόρμα σκεπαζουμε και αφήνουμε για μία ώρα. Μετα αλείφουμε με χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με φιλε αμυγδάλου.


Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς και 35-40 λεπτα στους 170. Βγαζουμε αφηνουμε να κρυώσει και πασπαλιζουμε με ζαχαρη αχνη

Καλή Απολαυση

Προηγούμενο άρθροΤυρένιες μπαλίτσες – το απόλυτο σνακ για την παραλία!
Επόμενο άρθροΒουτυράτες κοτομπουκιές με σκόρδο