Πάστα Ταψιού!!!

Η Πάστα Ταψιού, ένα γλυκό που κοσμεί τα ελληνικά τραπέζια εδώ και δεκαετίες, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη κλασική επιλογή. Η απλότητα στην εκτέλεση, η οικονομικότητα των υλικών και η ασύγκριτη γεύση της, την καθιστούν αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους.

Τι κάνει την Πάστα Ταψιού ξεχωριστή;

  • Η γευστική αρμονία: Η βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής, τυλιγμένη σε αφράτα παντεσπάνια, αγκαλιάζεται από το μελωμένο σιρόπι, δημιουργώντας μια αξεπέραστη γευστική πανδαισία.
  • Η ευελιξία: Η Πάστα Ταψιού προσφέρεται σε άπειρες παραλλαγές, ικανοποιώντας κάθε γούστο. Μπορείτε να προσθέσετε σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, φρούτα ή ό,τι άλλο επιθυμείτε, δίνοντας τη δική σας πινελιά.
  • Η νοσταλγία: Η Πάστα Ταψιού ξυπνά γλυκές αναμνήσεις από παιδικά χρόνια και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η ζεστή μυρωδιά της που ψήνεται στο φούρνο, φέρνει στο νου εικόνες θαλπωρής και Geborgenheit.
  • Η προσιτότητα: Η Πάστα Ταψιού αποτελεί μια οικονομική επιλογή, καθώς τα υλικά που απαιτούνται είναι απλά και εύκολα διαθέσιμα.

Γιατί να επιλέξετε Πάστα Ταψιού:

  • Για να γλυκαθείτε με ένα εύκολο και οικονομικό γλυκό.
  • Για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα κλασικό και γευστικό γλυκό.
  • Για να ξυπνήσετε νοσταλγικές αναμνήσεις και να ζήσετε ξανά την Geborgenheit της παιδικής σας ηλικίας.
  • Γιατί η Πάστα Ταψιού είναι απλά… τέλεια!

Υλικά

για το παντεσπάνι
6 αυγά
6 κουτ.σούπας ζάχαρη (κοφτές)
6 κουτ.σούπας αλεύρι(κοφτές)
4 κουτ.σούπας κακάο (γεμάτες)
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ κοφτά μπέικιν

Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά)
1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε)

για την λευκή κρέμα
2 κονσέρβες μόρφατ φυτικη σαντιγι(κρύες από το ψυγείο)
1 κουτακι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)
1 βανίλια

για την γκαναζ σοκολάτας
200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
150γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)πλήρες
1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη

Εκτέλεση

Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.Ρίχνω και τη βανίλια.Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγων με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 35Χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω) Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.

για την λευκή κρέμα
Χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγι,προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανιλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.

για την γκαναζ σοκολάτας

Βράζω το γάλα,το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθετω και το μελι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.
Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιού!!!!!

Διακοσμούμε με ότι μας αρέσει!
Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό,πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε.Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα.

Καλή επιτυχία!!!

Η Εκτέλεση είναι της κας Eleni Mouselimi

Προηγούμενο άρθροZυμαρόπιτα παραδοσιακή
Επόμενο άρθροΜπιφτέκια Κοτόπουλο στη Σχάρα: Πώς να τα Φτιάξετε Ζουμερά και Γευστικά!