Τα πιτάρια με γιαούρτι της Γιαγιάς

Υλικά

350γρ αλεύρι λευκό γ.ο.χ κοσκινισμένο
½ πακέτο στιγμιαία μαγιά
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ξύδι
1 αυγό
100 γρ. γιαούρτι
150 γρ. φρέσκο γάλα, χλιαρό
50 γρ. αλεύρι για το ζύμωμα

Εκτέλεση

Ζύμη
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε με ένα σύρμα. Κάντε μια λακκούβα στο αλεύρι.
Ανακατέψτε το αλάτι και το ξύδι σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε για να αρχίσει να λιώνει το αλάτι. Ρίξτε το στην λακούβα, μαζί με όλα τα άλλα υγρά συστατικά.

Αρχίστε να χτυπάτε απαλά με το σύρμα τα υγρά συστατικά, αυτό θα αρχίσει να ενσωματώνει απαλά το αλεύρι.
Όταν έχει ζυμωθεί όλο το αλεύρι, ζυμώστε τη ζύμη λίγο στο μπολ, στη συνέχεια, γυρίστε την σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη μέχρι να γίνει λεία.
Μεταφέρετε τη ζύμη πίσω στο μπολ και καλύψτε την καλά με μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μπορείτε επίσης να τη βάλετε στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σχηματισμός και Τηγάνισμα
Ζεσταίνουμε 2 δάχτυλα λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος αυγού. Το πλάθετε σε μπάλα και στη συνέχεια τεντώστε το απαλά μέχρι να λεπτύνει και να γινει μια πιτα

Τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
Βάλτε τις έτοιμες μαλακές πίτες σε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε το περιττό λάδι.

Σερβίρετε ζεστό με μαρμελάδα, μέλι ή τυρί. Ή όλα μαζί…

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυροπιταρια στο τηγάνι

Τυροπιταρια στο τηγάνι

Συστατικά:

• Αλεύρι 3 φλ
• Κεφίρ 1 φλ
• Αυγό κοτόπουλου 2 τεμ.
• Αλάτι 1 κουτ.
• Ζάχαρη 1 κουτ.
• Μαγειρική σόδα 0,5 κουτ.
• Φυτικό λάδι 1 κ.γ.
• Τυρί φέτα και μυζηθρα 400 γρ
• Βούτυρο 50 γρ

Μαγείρεμα:

1. Προσθέστε ένα αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το φυτικό λάδι στο κεφίρ, ανακατέψτε καλά.
2. Κοσκινίστε 2 φλιτζάνια αλεύρι (αφήστε ένα φλιτζάνι αλεύρι για πασπάλισμα), προσθέστε σόδα, ανακατέψτε το και μετα ανακατέψτε με το μειγμα του κεφίρ.
3. Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη, προσθέτοντας λίγο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να κρατάει το σχήμα της, η ζύμη θα κολλήσει λίγο στα χέρια σας. Το κύριο πράγμα είναι να μην το παρακάνετε με το αλεύρι, διαφορετικά θα γίνει σκληρή.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί.

4. Τρίψτε το τυρί σε χοντρό τρίφτη, προσθέστε ένα αυγό και ανακατέψτε. Η γέμιση είναι έτοιμη.
5. Σχηματίζουμε από τη ζύμη ένα λουκάνικο και το κόβουμε σε 9 μέρη.
6. Από κάθε μέρος της ζύμης σχηματίζουμε μια πιτα μεγεθος πιατου.
7. Βάζουμε τη γέμιση τυριού στο κέντρο.
8. Στη συνέχεια, τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της πιτας, τις μαζεύουμε στο κέντρο (σαν πουγκί) και κολλάμε μεταξύ τους.

9. Αναποδογυρίζουμε το πουγκι που προκύπτει και την ανοίγουμε λίγο με τα χερια αλλά όχι πολύ.
10. Ψήνετε σε ζεστό τηγάνι και από τις δύο πλευρές χωρίς λάδι μέχρι να ροδίσει.
Για καλύτερο ψήσιμο, μπορείτε να καλύψετε το ταψί με ένα καπάκι.
11. Έτοιμο το τυροπιταρι αλείφουμε αμέσως και γενναιόδωρα με βούτυρο.

Καλή όρεξη!!!

Προηγούμενο άρθροΡεβανί Βέροιας υπέροχο φανταστικό γεμάτο σιρόπι
Επόμενο άρθροΓαρίδες στο τηγάνι με σκόρδο και βούτυρο