Το ρυζι με μπέικον και φιστίκια είναι πολύ απλό στην παρασκευή του, θεαματικό και σίγουρα αποτελεσματικό, που θα σας επιτρέψει να κάνετε εξαιρετική εντύπωση.
Αυτό είναι ένα πρώτο πιάτο για περιστάσεις, πολύ έξυπνο καθώς μπορεί να προετοιμαστεί πολύ νωρίς και επομένως τέλειο για αυτές τις γιορτινές μέρες.

Συστατικά:

200 γρ ρύζι για ριζότο
3 λίτρα ζωμό λαχανικών
4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
80 γρ βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι
200 γραμμάρια μπέικον κομμένα πολύ λεπτά
200 γραμμάρια άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ ψιλοκομμένα φυσικά φιστίκια Αιγίνης
1 αυγό + 1 κρόκος
20 γρ βούτυρο
αρκετό βούτυρο για τη φόρμα
τριμμένη φρυγανιά
Πολύ λεπτές φέτες μπέικον για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τον ζωμό.
Τοποθετούμε τα φιστίκια Αιγίνης σε βραστό νερό για 5 λεπτά, τα στραγγίζουμε,
αφαιρούμε τη φλούδα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 130 βαθμούς να στεγνώσουν.
Βράζουμε το ρύζι στον ζωμό για 20 λεπτά, προσθέτουμε λίγο αλάτι και μετά το στραγγίζουμε.
Το βάζετε σε ένα μπολ και προσθεστε 4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και 80 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
και το απλώνετε σε ένα ταψί για να κρυώσει.

Στο μεταξύ, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε μια φόρμα 25 εκ. με τριμμένη φρυγανιά.
Μόλις κρυώσει, βάζετε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε κομμάτια προηγουμένως καβουρδισμένο σε τηγάνι,
το κρεμμύδι σωταρισμένο με λίγο λάδι και νερό, τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, το ελαφρά χτυπημένο αυγό και τον κρόκο αυγού.
Ανακατεύουμε όλα καλά, προσθέτουμε αλάτι και γεμίζουμε τη φόρμα με ρύζι.

Καθώς γεμίζετε με ρύζι, πιέστε λίγο για να μην μείνουν κενά.
Μόλις ολοκληρώσετε το γέμισμα της φόρμας, πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη φρυγανιά και 20 γρ βούτυρο σε νιφάδες.
Το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μετά το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για λίγα λεπτά. Το σερβίρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με ψημένες φέτες μπέικον τοποθετημένες γύρω του και στην επιφάνεια, τελειώνοντας με λίγο ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

ρυζι με μπέικον και φιστίκια

Katia la curiosita’ in cucina