Αυτή η συνταγή για Σάμαλι θα σας ταξιδέψει σε παλιές, καλές εποχές, φέρνοντας στο τραπέζι σας την αυθεντική γεύση του παραδοσιακού γλυκού.

Υλικά:

Για το σιρόπι:

4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
Για το σάμαλι:

1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
300 γραμμάρια γιαούρτι
1 πορτοκάλι πολτοποιημένο στο multi (με φλούδα)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανιλία
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό

Εκτέλεση:

για το Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη. Αφήνουμε να κρυώσει.

για το Σάμαλι
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα ταψί 36×32 εκ., λαδωμένο, ρίχνουμε το μείγμα.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C (αντιστάσεις).
Ψήνουμε το σάμαλι για 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο και κάνουμε τρύπες με οδοντογλυφίδα.
Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ενώ  είναι ακόμα ζεστό.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!!

H συνταγή είναι της κας Φλωρα Χριστου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

ΣΑΜΑΛΙ νηστίσιμο…..

ΣΑΜΑΛΙ νηστίσιμο.....

Υλικά

Συνταγή…
Όλα τα μετράω με την κόκκινη κούπα του Νες καφέ….
Μιάμιση και λίγο παραπάνω κούπα σιμιγδάλι ψιλό
Μιάμιση και λίγο παραπάνω κούπα σιμιγδάλι χοντρό
Μιάμιση κούπα ζαχαρη
Στην μισή κούπα ζαχαρη Ρίχνω 4 δάκρυα μαστίχα και τα κόβω στο μουλτι
Μια κσ μπεικιν
3 κούπες χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μισή κγ σόδα μέσα στον χυμό

Σιρόπι…
2 κούπες ζαχαρη
Μιάμιση κούπα νερό
3 βανιλιες

Εκτέλεση

Όλα σε ένα μεγάλο μπολ….τα ανακατεύω καλά και τα σκεπαζω με μεμβράνη και μια κουβέρτα, το μπολ, τα αφήνω όλη νύχτα η 5 ώρες να γίνουν!!!!!
Το σιμιγδάλι θα φουσκώσει ως το πρωί…θα έχουμε ένα βαρύ Κουρκούτι…
Λαδωνουμε καλά ένα ταψί 30 εκ.και Ρίχνουμε το Κουρκούτι…

ΣΑΜΑΛΙ νηστίσιμο.....
Ψήνουμε πάνω κάτω στους 170 για 45 με 50 λεπτά…
Το βγάζω από τον φούρνο και το κόβω σε επιθυμητά κομμάτια…το αφήνω να κρυώσει εντελώς…

Σιρόπι…
Τα Βραζω όλα τα υλικά 5 με 6 λεπτά…
Καυτό σιρόπι κρύο το σαμαλι…


Καλή απόλαυση!!!!

Αξίζει να το φτιάξετε!!!!!

Η Συνταγή είναι της Giwta Tsaprazlh

Φωτό: Rallou Portokalaki