Σάμαλι
Φάτε ένα Σάμαλι φρέσκο και θα νιώσετε όλα τα συστατικά διάσπαρτα στους γευστικούς σας κάλυκες- και δηλώνω πως το σάμαλι είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Η σχέση μου μαζί του είναι αιώνια
Σε ταψάκι 30 Χ 40
Υλικά
500 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
600 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
15 γραμμ. σόδα,
165 γραμ. γάλα φρέσκο,
1 πρέζα αλάτι,
300 γραμμ. ζάχαρη,
ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
4-5 κομματάκια μαστίχα
αμύγδαλα για το στόλισμα.
Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
1 κιλό νερό εμφιαλωμένο,
3 βανίλιες,
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα μπώλ ή λεκάνη βάζουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, το γιαούρτι, τη σόδα το αλάτι, το τρίμμα του πορτοκαλιού. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και τη προσθέτουμε και αυτή μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, με τα άλλα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα όμοιο μίγμα το οποίο το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, με τη βοήθεια βρεγμένης σπάτουλας….
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου (ο χρόνος είναι ενδεικτικός και ανάλογα με τον κάθε φούρνο) και όταν ροδίσει και πάρει το επιθυμητό χρώμα, το βγάζουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με μεγαλύτερο ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει και να ιδρώσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, προσθέτουμε τις βανίλιες και από την έναρξη του βρασμού μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Ξεσκεπάζουμε το σάμαλι μετά από αρκετή ώρα, όταν το σάμαλι έχει κρυώσει αρκετά και ίσα που καταλαβαίνουμε ότι είναι ζεστό, χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και στολίζουμε με αμύγδαλο το κάθε κομμάτι και σιροπιάζουμε…..
Ελάχιστα ζεστό το σάμαλι και ζεστό (όχι καυτό) το σιρόπι……Και το νερό στο σιρόπι πάντα εμφιαλωμένο χωρίς χλώρια και άλατα…….
Η Συνταγή είναι του κου Παναγιώτη Δασκαλούδη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
ΣΑΜΑΛΙ νηστίσιμο…..
Υλικά
Συνταγή…
Όλα τα μετράω με την κόκκινη κούπα του Νες καφέ….
Μιάμιση και λίγο παραπάνω κούπα σιμιγδάλι ψιλό
Μιάμιση και λίγο παραπάνω κούπα σιμιγδάλι χοντρό
Μιάμιση κούπα ζαχαρη
Στην μισή κούπα ζαχαρη Ρίχνω 4 δάκρυα μαστίχα και τα κόβω στο μουλτι
Μια κσ μπεικιν
3 κούπες χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μισή κγ σόδα μέσα στον χυμό
Σιρόπι…
2 κούπες ζαχαρη
Μιάμιση κούπα νερό
3 βανιλιες
Εκτέλεση
Όλα σε ένα μεγάλο μπολ….τα ανακατεύω καλά και τα σκεπαζω με μεμβράνη και μια κουβέρτα, το μπολ, τα αφήνω όλη νύχτα η 5 ώρες να γίνουν!!!!!
Το σιμιγδάλι θα φουσκώσει ως το πρωί…θα έχουμε ένα βαρύ Κουρκούτι…
Λαδωνουμε καλά ένα ταψί 30 εκ.και Ρίχνουμε το Κουρκούτι…
Ψήνουμε πάνω κάτω στους 170 για 45 με 50 λεπτά…
Το βγάζω από τον φούρνο και το κόβω σε επιθυμητά κομμάτια…το αφήνω να κρυώσει εντελώς…
Σιρόπι…
Τα Βραζω όλα τα υλικά 5 με 6 λεπτά…
Καυτό σιρόπι κρύο το σαμαλι…
Καλή απόλαυση!!!!
Αξίζει να το φτιάξετε!!!!!
Η Συνταγή είναι της Giwta Tsaprazlh
Φωτό: Rallou Portokalaki