Τάρτα με κρέμα (Pastel de nata)

Κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα. Είναι ιδιαίτερες, μοναδικές συνταγες και μας προσφέρουν διαφορετικές γευστικές εμπειρίες. Στην Πορτογαλία, υπάρχει η παράδοση να φτιάχνουν Τάρτα με κρέμα για να τα απολαμβάνουν με τον καφέ.

Συστατικά:

1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας (στρογγυλό)
60 γραμμάρια αλεύρι σίτου
0,5 λίτρα γάλα
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα λεμονιού
250 γρ. ζάχαρη
1500 ml νερό
6 κρόκοι αυγών

Προετοιμασία:

Σε μια κατσαρόλα, διαλύετε το αλεύρι με ελαχιστο γάλα για να μη δημιουργηθούν σβώλοι. Βράζετε στην συνεχεια το υπόλοιπο γάλα με την κανέλα και το ξύσμα λεμόνι.
Ρίχνετε το βρασμένο γάλα σε μια ροή πάνω από το διαλυμένο αλεύρι και το βάζετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Αποσύρετε από τη φωτιά μόλις πάρει βράση.

Για το σιρόπι
Ανακατεύετε τη ζάχαρη με το νερό και τη φέρνετε σε βρασμό, μόλις αρχίσει να βράζει, την αφήνετε για 2 λεπτά και την αποσύρετε από τη φωτιά.

Ανακατεύουμε με το προηγούμενο μείγμα, ρίχνοντας το σε μια λεπτή ροη (κλωστή) και ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτετε τους κρόκους των αυγών και ανακατευετε συνεχώς. Περνάμε την κρέμα από κόσκινο.

Τυλίξτε το σφιχτά σε ρολό το φύλλο σφολιάτας από το κοντό άκρο (μετα το τυλίγουμε το ρολό σε σαλιγάρι) .
Πασπαλίζουμε ελαφρά με επιπλέον ζάχαρη άχνη και ανοίγουμε σε φύλλο με πλάστη 33 εκ. (η κανέλα θα κάνει τη ζύμη να χωριστεί λίγο, αλλά συνεχίστε να την ανοιγετε, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη όσο προχωράτε). Στρώστε μια φόρμα για κέικ 22-23 εκ με χαρτί ψησίματος τοποθετείτε τη σφολιάτα ώστε να έρθει ακριβώς πάνω από την φόρμα και κάνετε ενα κοθρο  και περιχύνετε με την κρέμα. Ψήνετε σε καυτό φούρνο (250º) για 20 λεπτά.
Αφαιρείτε από το φούρνο και πασπαλίζετε με κανέλα σε σκόνη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι και την κανέλα με 1 κουταλάκι του γλυκού εσανς βανίλιας.