Δείτε Επίσης: Πατατόπιτα με γιαούρτι | Η Αυθεντική συνταγή για Χωριάτικο Φύλλο

Η χωριάτικη πατατόπιτα είναι η ιδανική συνταγή για να φτιάξουμε ένα χορταστικό και πραγματικά γευστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Αυτή η απλή συνταγή συνδυάζει την τραγανή κρούστα του φύλλου με τις μαλακές πατάτες και τα πλούσια αρώματα της γέμισης. Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, αλλά η βασική γεύση της είναι ακαταμάχητη.


Υλικά για τη Χωριάτικη Πατατόπιτα

Για το φύλλο

  • 1 συσκευασία φύλλου κρούστας (αυτό που είναι κατάλληλο για μπακλαβά)

Συστατικά για τη σάλτσα επάλειψης

  • 2 αυγά
  • 100 ml γάλα
  • 100 γραμμάρια γιαουρτιού ή κεφίρ γιαουρτιού
  • 100 ml λαδιού
  • 100 ml ανθρακούχο μεταλλικό νερό
  • Αλάτι

Συστατικά για την γέμιση

  • Περίπου 500 γρ. πατάτες βραστές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ μάτσο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, αποξηραμένο δυόσμο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι

Για το τελείωμα

  • 1 κρόκος αυγού
  • Σουσάμι και βούτυρο

Εκτέλεση της Συνταγής

Σε ένα μπολ, ρίχνω το μεταλλικό νερό, το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά και το αλάτι, και χτυπάω καλά με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Αυτό είναι το υγρό μείγμα επάλειψης.

Σε ένα δεύτερο μπολ, τρίβω τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και όλα τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, δυόσμο). Ανακατεύω όλα τα υλικά να αναμειχθούν όλα τα αρώματα.

Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, στρώνω 2 φύλλα κρούστας. Τα ραντίζω με το υγρό μείγμα γάλακτος. Αν τα φύλλα εξέχουν πολύ, τα διπλώνω προς τα μέσα.

Συνεχίζω στρώνοντας άλλα 2 φύλλα από πάνω και τα ραντίζω ξανά με το μείγμα. Επαναλαμβάνω το ίδιο άλλες 2 φορές, βάζοντας συνολικά 6 φύλλα στον πάτο (ανά 2, ραντίζω). Απλώνω ομοιόμορφα τη γέμιση πατάτας πάνω στα φύλλα.

Πάνω από τη γέμιση, επαναλαμβάνω τη διαδικασία άλλες 4 φορές: στρώνω 2 φύλλα και ραντίζω με το μείγμα. Τα δύο τελευταία φύλλα, αυτά που σκεπάζουν την πίτα, δεν τα ραντίζω με το μείγμα.

Κόβω την χωριάτικη πατατόπιτα στα κομμάτια που θέλω. Ανακατεύω λίγο από το υγρό μείγμα με τον κρόκο αυγού και αλείφω την πίτα με αυτό. Πασπαλίζω με σουσάμι και σκορπίζω διάσπαρτα μικρά κομμάτια βούτυρο στην επιφάνεια.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45-55 λεπτά (μέχρι να ροδίσει)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά


Χρήσιμα Tips για την Πατατόπιτα

Το ανθρακούχο νερό κάνει το φύλλο να φουσκώσει και να γίνει εξαιρετικά τραγανό, οπότε μην το παραλείψετε.

Για να μην «αρπάξει» γρήγορα η πίτα, καλύψτε την με αλουμινόχαρτο προς το τέλος του ψησίματος, αν δείτε ότι ροδίζει πολύ γρήγορα.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φέτα στη γέμιση για μια πιο πλούσια και παραδοσιακή πατατόπιτα.

Δείτε Επίσης: Πατατόπιτα με γιαούρτι | Η Αυθεντική συνταγή για Χωριάτικο Φύλλο