Τούρτα σοκολάτας 

🤩ΕΥΚΟΛΗ συνταγή χωρίς μαγείρεμα και χωρίς ζελατίνη, απίστευτα νόστιμη!

Μια αμαρτωλή απόλαυση!

Η τούρτα σοκολάτας με κρέμα μασκαρπονε και γκανάζ σοκολάτας είναι ένα επιδόρπιο που αγγίζει την τελειότητα. Η πλούσια σοκολατένια γεύση συνδυάζεται ιδανικά με την απαλή και κρεμώδη υφή της μασκαρπονε, ενώ η γκανάζ σοκολάτας προσθέτει μια βελούδινη πινελιά που απογειώνει το αποτέλεσμα.

Εδώ είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτής της τούρτας:

  • Εύκολη στην παρασκευή: Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ζαχαροπλαστικής για να την φτιάξετε.
  • Εντυπωσιακή εμφάνιση: Ιδανική για γιορτές και ειδικές περιστάσεις.
  • Πλούσια γεύση: Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
  • Προσαρμόσιμη: Μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Είναι σίγουρο ότι θα γίνει η αγαπημένη σας!

Συστατικά:

Για τη βάση:
250 γραμμάρια μπισκότα κακάο, θρυμματισμένα
125 γρ λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα:
250 γρ μασκαρπόνε
150 γραμμάρια φρέσκου αλειφόμενου τυριού
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
250 ml κρέμα γάλακτος που έχει χτυπηθει με ζαχαρη αχνη να γλυκανει

Για τη γκανάζ σοκολάτας:
50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
100 γρ σοκολάτα γάλακτος
100 ml σαντιγί

Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε μια φόρμα 22 εκ. ή 20 εκ. στρώνοντάς την με χαρτί ψησίματος στη βάση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα κακάο με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα των μπισκότων στη βάση της φόρμας και το συμπιέζουμε καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Το βάζουμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά να στερεοποιηθεί η βάση.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το μασκαρπόνε με το φρέσκο τυρί κρεμα και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και ομοιογενή κρέμα.
Προσθέστε την ήδη ζαχαρωμένη σαντιγί στην κρέμα και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σφίξει η κρέμα.

Ετοιμάζουμε τη γκανάζ σοκολάτας: σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή
φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσει, αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε τη γκανάζ σοκολάτας πάνω από την κρέμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Βάζουμε στο ψυγείο για άλλη μια ώρα να στερεοποιηθεί η γκαναζ.
Μόλις κρυώσει το γλυκο και δέσει η γκανάζ, αφαιρέστε απαλά τη φόρμα και μεταφέρετε την τουρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Σερβίρετε το κέικ κομμένο σε φέτες και απολαύστε το με ευχαρίστηση!

Καλή όρεξη!

MAMMA CHE BONTÀ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Υλικά Συνταγής

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)

1 βανίλια

πρέζα αλάτι

150 γραμ. ζάχαρη

3 κρόκους από μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)

60 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.

60 γραμ. κόρν φλάουρ

Για το παντεσπάνι

6 μεγάλα αυγά χωρισμένα

200 γραμ. ζάχαρη

2 βανίλιες

125 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.

35 γραμ. κόρν φλάουρ

2 κ.γλ. baking powder

2 πρέζες αλάτι

50 γραμ. βούτυρο λιωμένo και κρύo

Για το σιρόπι

100 γραμ. νερό

100 γραμ. ζάχαρη

Για το γλάσο σοκολάτας

250 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα 60%

250 γραμ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

  • Για την τούρτα κωκ με γλάσο από σοκολάτα όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Για την κρέμα
  • Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το κρύο γάλα, το αλεύρι και το κόρν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας γάλα που έχουμε ζεστάνει με τη ζάχαρη, στο μπολ με το κρύο μείγμα του γάλακτος.  Ανακατεύουμε και το γυρνάμε όλο μαζί στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα βανίλια. Αφού βράσει και πήξει τη βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Κατόπιν την παγώνουμε καλά στο ψυγείο. Λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε το κωκ,  χτυπάμε λίγο με σύρμα να αφρατέψει. 
  • Για το παντεσπάνι
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 32 εκ. (ή μοιράζουμε σε δυο ταψάκια 22 εκ.)
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τις βανίλιες.
  • Σε ένα άλλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να δούμε απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε 1 λεπτό ακόμα να γυαλίσει καλά η μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στα χτυπημένα αβγά. Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο. Αναδιπλώνουμε με σπάτουλα και βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. 
  • Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα, για να κρυώσει καλά.
  • Για το σιρόπι 
  • Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. 
  • Για το γλάσο σοκολάτας 
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Μόλις φουσκώσει η κρέμα, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το γλάσο λείο, πυκνό και βελούδινο. Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί μέχρι να κρυώσει.
  • Μοντάρισμα τούρτας κωκ με γλάσο σοκολάτας
  • Κόβουμε στη μέση οριζόντια το παντεσπάνι και με ένα πινέλο ραντίζουμε τις κομμένες επιφάνειες με το κρύο σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα βανίλια και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Περιχύνουμε με το κρύο γλάσο. 
  • Η τούρτα κωκ γίνεται ακόμα πιο ωραία αν σταθεί για μερικές ώρες στο ψυγείο. Όταν θελήσουμε να τη σερβίρουμε, την αφήνουμε στον πάγκο για 15 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μάθετε όλα τα μυστικά μου για επιτυχημενο παντεσπάνι και να θυμάστε ότι αν χρησιμοποιήσετε ενα ταψί 32 εκατοστών η τούρτα κωκ θα έχει μεγάλη επιφάνεια και θα βγάλει περισσότερες μερίδες, αλλά θα έχει χαμηλότερο ύψος. 
  • Αν χρησιμοποιήσετε 2 ταψάκια, τότε θα εχει μικρότερη επιφάνεια άρα λιγότερες μερίδες, αλλά θα είναι πολύ εντυπωσιακή σε ύψος. 
  • Σκεπάστε τη ζεστή κρέμα βανίλιας με εφαπτόμενη μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα στην επιφάνεια όσο κρυώνει. 
Προηγούμενο άρθροΤούρτα Ναπολέον: Χρυσαφένια φύλλα με βελούδινη κρέμα
Επόμενο άρθροΠαστάκια – Παγωτίνια σοκολάτας με τρούφα: Η απόλαυση που θα σας ξετρελάνει!