Η Τούρτα με Κρέμα και Επικάλυψη Σοκολάτας είναι απλά τέλεια! Η βάση της είναι αφράτο σοκολατένιο κέικ, η κρέμα της είναι απαλή και κρεμώδης, και η επικάλυψη της είναι λαχταριστή και σοκολατένια. Είναι η ιδανική τούρτα για κάθε περίσταση, και σίγουρα θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το Παντεσπάνι:
- 5 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 120 γρ. Ζάχαρη
- 50 γρ. Νερό
- 110 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. Κακάο (άγλυκο)
- 1 κγ Μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κγ Βανίλια (σε σκόνη ή υγρή)
- Λίγο Αλάτι (1 πρέζα)
Για την Κρέμα (Βουτυρόκρεμα):
- 2 Αυγά
- 120 γρ. Ζάχαρη
- 500 γρ. Γάλα (πλήρες)
- 40 γρ. Κορν φλάουρ
- 1/2 κγ Βανίλια (σκόνη ή εκχύλισμα)
- 150 γρ. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
Για το Σιρόπι:
- 20 γρ. Γάλα
- 20 γρ. Λικέρ Αμαρέτο ή όποιο άλλο θέλετε
Για το Γλάσο Σοκολάτας (Ganache):
- 80 γρ. Κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 80 γρ. Κρέμα γάλακτος (με τουλάχιστον 35% λιπαρά)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Για το Παντεσπάνι: Χτυπάμε πάρα πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 10 λεπτά). Το μείγμα πρέπει να γίνει σχεδόν λευκό. Προσθέτουμε το νερό.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα των αυγών, κοσκινίζοντας τα, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα (ή σε χαμηλή ταχύτητα) μέχρι να ενσωματωθούν, χωρίς να χάσουμε τον όγκο.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 22-24 εκ. (λαδωμένη και αλευρωμένη ή με λαδόκολλα στον πάτο) και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια το κόβουμε σε τρεις δίσκους.
Για την Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά (αυγά, ζάχαρη, γάλα, κορν φλάουρ, βανίλια). Βάζουμε στην φωτιά και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει. Για να μην πιάσει πέτσα, σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην κρέμα. Πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, χτυπάμε το βούτυρο (που είναι σε θερμοκρασία δωματίου) για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγη λίγη την κρύα κρέμα στο βούτυρο, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί όλη η κρέμα και να γίνει μια απαλή βουτυρόκρεμα. Αυτή είναι η κρέμα για την Τούρτα με Κρέμα και Επικάλυψη Σοκολάτας.
Για το Συναρμολόγημα: Βάζουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι στην πιατέλα. Τον σιροπιάζουμε ελαφρά με το μείγμα γάλακτος-λικέρ. Απλώνουμε τη μισή κρέμα. Επαναλαμβάνουμε με τον δεύτερο δίσκο, σιρόπιασμα και την υπόλοιπη κρέμα. Καλύπτουμε με τον τρίτο δίσκο και σιροπιάζουμε ελαφρά και αυτόν. Καλύπτουμε όλη την τούρτα με μια λεπτή στρώση κρέμας.
Για το Γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (όχι να βράσει). Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αφήνουμε για ένα λεπτό. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Περιχύνουμε την Τούρτα με Κρέμα και Επικάλυψη Σοκολάτας με το χλιαρό γλάσο. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 35-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος ψύξης κρέμας και τούρτας (τουλάχιστον 4 ώρες).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει το παντεσπάνι σας ακόμα πιο σοκολατένιο, αντικαταστήστε το νερό με ζεστό εσπρέσο.
Για το γλάσο, βεβαιωθείτε ότι η κρέμα γάλακτος είναι ζεστή και η κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά βούτυρο στο γλάσο για έξτρα γυαλάδα. Δείτε κι άλλες συνταγές για τούρτες.
Για να κόψετε το παντεσπάνι σε ίσους δίσκους, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι. Πριν το κόψετε, αφήστε το να κρυώσει καλά. Η Τούρτα με Κρέμα και Επικάλυψη Σοκολάτας χρειάζεται το χρόνο της στο ψυγείο για να δέσει.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Μπισκοτογλυκό με Κρέμα Πατισερί
H συνταγή είναι της κας Olha Pazyuk









