Τούρτα Ναπολέων

Μια ωδή στην απόλαυση:

  • Η τραγανότητα των φύλλων: Κάθε δαγκωνιά μια μικρή έκρηξη, σαν χρυσαφένια χιονάδα που λιώνει στο στόμα.
  • Η βελούδινη κρέμα: Πλούσια, γεμάτη, με γλυκιά αγκαλιά βανίλιας και ζαχαρούχου γάλακτος.
  • Ο τέλειος γάμος: Η αρμονία των υφών, η ισορροπία των γεύσεων.

Μια γλυκιά πρόκληση:

  • Αδύνατον να αντισταθείς: Κάθε μπουκιά σε καλεί για την επόμενη, σε μια ατέλειωτη γλυκιά περιπέτεια.
  • Ποιος μπορεί να αρνηθεί; Η τούρτα Ναπολέων, ένα σαγηνευτικό γλυκό που μαγεύει μικρούς και μεγάλους.

Συνοψίζοντας:

  • Η τούρτα Ναπολέων: Ένα αριστούργημα ζαχαροπλαστικής, μια πανδαισία γεύσεων και υφών, μια γλυκιά εμπειρία που μένει χαραγμένη στη μνήμη.

Σας προτρέπω: Δοκιμάστε την, μοιραστείτε την, απολαύστε την!

Συμβουλή: Σερβίρετε την τούρτα Ναπολέων παγωμένη, συνοδευόμενη από μια κούπα ζεστό καφέ ή τσάι.

Καλή απόλαυση!

Υλικά

για τα φυλλα
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
100ml γάλα
2 βανίλιες
2 κ.σ βούτυρο μαλακό
2 κουταλάκια του γλυκό αμμωνία
αλεύρι 500 γραμμάρια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα αμμωνία ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η αμονία
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε
Αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
Χωρίζουμε σε τρεις μπάλες με το πλάστη ανείγουμε το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού
Στρώνουμε λαδόκολλα ψήνουμε ξεχωριστά 1-1 τα φύλλα για 15 με 20 λεπτά στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου

για την κρέμα
2 κιλά γάλα
2 φλ.τσαγιου ζάχαρη
2 βανίλιες
11 κουταλιές σούπας καστερ

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει κρέμα
Σε ταψάκι τσέρκι τοποθετούμε φύλλο κρέμα φύλλο κρέμα φύλλο κρέμα γαρνίρουμε όπως μας αρέσει

Τούρτα Ναπολέων

Η Συνταγή είναι της κας Μαρια Τερζιδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τούρτα Ναπολέων

Τούρτα Ναπολέων

Προσφέρουμε μια συνταγή για κέικ Ναπολέοντα από ένα σημειωματάριο συνταγών που φυλάσσεται στην οικογένειά μας εδώ και πολλά χρόνια.

Συστατικά

Ζύμη:
2 αυγα,
150 ml νερό
300 γρ βούτυρο,
1/2 κουταλιά της σούπας ξύδι 9%,
αλάτι στην άκρη ενός μαχαιριού
600 γρ αλεύρι.

Κρέμα:
1 λίτρο γάλα
400 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια γιωτης
7-8 κρόκοι (αλλά νομίζω ότι μπορείτε και μόνο 4 αυγά),
100 γρ αλεύρι.

Εκτέλεση:

Αραιώστε το ξύδι με νερό και ανακατέψτε. Χτυπάμε 2 αυγά. Ανακατεύουμε τα αυγά με το νερό και το ξύδι. Βάλε αλάτι. Ανακατέψτε.
Τρίβουμε το βούτυρο με ένα μαχαίρι ή τρίφτη. Ρίχνουμε αλεύρι στο τραπέζι (ή σε ένα μεγάλο μπολ), βάζουμε από πάνω βούτυρο.
Ψιλοκόψτε με ένα μαχαίρι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών (προσεκτικά, μπορεί να «φύγει»).
Ζυμώνουμε τη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια, πλάθουμε μπαλάκια, βάζουμε σε πιατέλα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο.

Όσο οι μπάλες είναι στο ψυγείο, ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάλτε ένα λίτρο γάλα να βράσει. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε.
Ανακατέψτε το μείγμα που προκύπτει με το γάλα. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ανοίγετε τα μπαλάκια ζύμης σε πολλυ λεπτα φύλλα πάνω σε λαδόκολλα. Στερεώνουμε τη φόρμα ή το ταψακι που θα τα βαλουμε και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει κατά μήκος του περιγράμματος με ένα μαχαίρι. Τρυπήστε τα φύλλα με ένα πιρούνι (ώστε το κέικ να
μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο). Αφήνουμε τη ζύμη που περισσεύει σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε και αυτά.

Ψήνουμε τα φυλλα σε θερμοκρασία 180 βαθμών για περίπου 7-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Απλωστε την κρεμα σε κάθε φυλλο (κρέμα-φύλλο). Απλώστε κρέμα επίσης απο επάνω κέικ και στα πλαϊνά.
Τρίψτε τα περυσευαματα στο μπλέντερ. Πασπαλίζουμε το πάνω μέρος της τούρτας και τοποθετούμε το κέικ Napoleon στο ψυγείο για 5-7 ώρες.

Δεν κατάφερα ποτέ να μεταφέρω λεπτά φυλλα σε ταψί. Μέχρι που διάβασα τη συμβουλή να ανοιχτεί απευθείας σε λαδόκολλα και να ψηθεί απευθείας πάνω της. Τα φύλλα είναι πολύ μικρά, ψήνονται γρήγορα και μουλιάζονται γρήγορα.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠλούσια Πάστα σοκολατίνα με μους νουτέλας
Επόμενο άρθροΑφράτα μπισκοτά γεμιστά μαρμελάδα σύκου και καρύδι