Τούρτα Πράγα
Η διάμετρος της φόρμας είναι 20 cm
Η τούρτα Πράγα είναι ένα κλασικό γλυκό με πλούσια γεύση και εντυπωσιακή εμφάνιση. Αποτελείται από σιροπιαστά σοκολατένια παντεσπάνια, βελούδινη σοκολατένια κρέμα και γλασο σοκολάτας.
Γεύση:
Η τούρτα Πράγα έχει έντονη σοκολατένια γεύση, η οποία ισορροπεί τέλεια με τη γλυκιά κρέμα και το σιρόπι. Η τρούφα προσθέτει μια τραγανή υφή και μια πιο πικρή σοκολατένια γεύση.
Υφή:
Η τούρτα Πράγα είναι μαλακή και υγρή, με βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί. Η τρούφα προσθέτει μια ωραία αντίθεση υφών.
Εμφάνιση:
Η τούρτα Πράγα είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό. Συνήθως καλύπτεται με πλούσια στρώση σαντιγί και γαρνίρεται με σοκολατένια τρούφα.
Υλικά
για το Παντεσπάνι
Αλεύρι 250 γρ
Ζάχαρη 300 γρ
Κακάο 55 γρ.
Βούτυρο 60 γρ.
Λάδι 60 ml.
Αλατι
2 αυγα
Σόδα 1,5 κουτ.
Γάλα σε θερμοκρασία δωματίου 280 ml.
Ξύδι 1 κ.γ.
για την κρεμα
Γάλα 250 ml.
Κρόκοι 2 τεμ.
Άμυλο 30 γρ.
Κακάο 20 γρ.
Ζάχαρη 100 γρ.
Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 200-250 γρ.
για βρεξιμο το παντεσπάνι
Νερό 100 ml.
Ζάχαρη 100 γρ.
Κονιάκ 60 γρ.
Μαρμελάδα βερίκοκο (έχω μαρμελάδα δαμάσκηνο)
για το γλάσο
Κακάο 2 κ.σ
Διαχωριστικό κρέμας 4-5 κ.σ.
Ζάχαρη 1-2 κ.σ. οίκημα
Λάδι 50 γρ.
Σοκολάτα 1/2 μπάρα μαύρη
Εκτέλεση
Αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, αλάτι, σόδα (δεν χρειάζεται σβήσιμο)!!!
ανακατέψτε τα πάντα και περάστε από ένα κόσκινο.
Προσθέτουμε τα αυγά, το βούτυρο, το λάδι, το γάλα και στο τέλος το ξύδι
(όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!!!)
Ανακατεύουμε τα πάντα και χτυπάμε με ένα μίξερ.
Καλύπτουμε τη φόρμα με χαρτι ψησίματος (διάμετρος 20 cm), ρίχνουμε τη ζύμη, την μοιράζουμε ομοιόμορφα σε όλη τη φόρμα, ψήνουμε σε θερμοκρασία 175 * 45-50 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Φροντίστε να το αφήσετε να κρυώσει για αρκετές ώρες, το αφήνω όλο το βράδυ, τυλιγμένο σε μεμβράνη.
Την επόμενη μέρα κόβουμε το μπισκότο σε 3 ίσα μέρη.
για την κρεμα
Ανακατεύουμε καλά το γάλα, τους κρόκους αβγών, το άμυλο, τη ζάχαρη και αφήνουμε στη φωτιά, μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει,
ανακατεύοντας συνεχώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε το κακάο, προσθέτουμε την κρέμα σε διάφορα στάδια.
για βρεξιμο το παντεσπάνι
Αναμυγνύουμε όλα τα υλικα εκτος της μαρμελάδας
Συναρμολόγηση της τούρτα🍰
Παντεσπάνι- Εμπότιση – Κρέμα
Παντεσπάνι- Εμπότιση – Κρέμα
Παντεσπάνι- Εμπότιση Μαρμελάδα βερίκοκο (αφήστε για 10-15 λεπτά)
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε γρήγορα το γλάσο
Τα ανακατεύουμε καλά τα υλικα και τα βάζουμε στη φωτιά, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, δεν βράζουν, προσθέτουμε
τη σοκολάτα, ανακατεύουμε όλα καλά.
Περιχύνουμε το κέικ.
Καλή απόλαυση )))