Τούρτα του καφέ
Υλικά
4 αυγά
100 γρ ζάχαρη άχνη
100 γρ αλεύρι 00
40 g άμυλο πατάτας
10 g σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
4 g σκονη νες καφε
Για την κρέμα
2 φακελάκια κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 κ.σ σκονη νες καφε
όσο αναγράφει η συσκευασία της κρέμας Γάλα
Εκτέλεση
Η βάση του κέικ μας είναι από παντεσπάνι: για να το ετοιμάσουμε χτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ τα αυγά με κρυσταλλική ζάχαρη Τα δουλέψουμε για αρκετή ώρα, περίπου 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αυξηθεί σε όγκο και να γίνει διαυγές και κρεμώδες.
Ξεχωριστά συνδυάζουμε τα υλικά σε σκόνη: αλεύρι, άμυλο, κακάο και κοσκινισμένη καφε
Τα ανακατεύουμε και μετά τα ενσωματώνουμε αρκετές φορές στο μείγμα, κοσκινίζοντάς τα για να αποφύγουμε το σχηματισμό σβώλων.
Ανακατεύουμε τα πάντα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζύμη σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ, διαμέτρου 22 εκ.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο αερα στους 180 ° για 25-30 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε στατικό φούρνο παρατείνουμε το ψήσιμο κατά 5-10 λεπτά
Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Στη συνέχεια με ένα οδοντωτό μαχαίρι το χωρίζουμε οριζόντια σε δύο ή τρεις δίσκους και τους κρατάμε στην άκρη.
Χτυπάμε τις κρέμες με το γάλα και τον καφέ μέχρι να πήξουν.
Σε αυτό το σημείο μαζεύουμε το γλυκό:
Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο του παντεσπάνι σε πιατέλα και τον αλείφουμε με λίγο γάλα για να γίνει πιο μαλακό.
Απλώστε λίγη κρέμα καφέ και επαναλάβετε τα βήματα με την επόμενη στρώση
Με όλη την υπολοιπη κρέμα καλύπτουμε το κεικ. Τέλος διακοσμούμε με ξυσματα σοκολάτας
Η τούρτα του καφέ μας είναι έτοιμη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τούρτα του Κιέβου
Αυτή η τούρτα κατέκτησε πολλές καρδιές και έγινε σημα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Τραγανές βάσεις μαρέγκας με ξηρούς καρπούς και λαχταριστή με ντελικάτη κρέμα βελούδινη. Και η προετοιμασία του δεν είναι καθόλου δύσκολη, αν ακολουθήσετε όλους τους κανόνες.
Υλικά
Για τις βάσεις
50 γρ αλεύρι + 40 γρ ζάχαρη + 180 γρ ξηρούς καρπούς (ξηρό μείγμα)
7 μέτρια ασπράδια (240 γρ.). Αυτό είναι σημαντικό❗❗❗
200 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι,
βανίλια
για την κρέμα
7 μέτριοι κρόκοι αυγών
170 ml γάλα
70 γρ ζάχαρη, βανίλια
260 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
Για τις βάσεις
Καβουρδίστε τους ξηρούς καρπούς (αρχικά κάσιους, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος) σε ένα τηγάνι και τους τρίβετε με ένα μίξερ σε μικρη ταχύτητα, όχι πολύ ψιλούς.
Ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Προσθέστε μια πρέζα αλάτι στα ασπραδια και χτυπήστε με το μίξερ για 1 λεπτό μέχρι να αφρατέψουν.
Σιγά σιγά❗❗❗ Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.
Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά χυμό λεμονιού ή μια πρέζα ξυνο για να κάνετε τη μαρέγκα πιο σταθερή.
Αυξάνετε σταδιακά την ταχύτητα και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να στεκετε η μαρεγκα. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε για να αυξήσετε την ταχύτητα, χτύπημα στη μέση ταχύτητα❗❗❗ (χτυπήστε για 8-9 λεπτά)
Σε δόσεις προσθέτουμε προσεκτικά το μείγμα ξηρών καρπών❗ανακατεύοντας με ένα κουτάλι από κάτω προς τα πάνω.
Σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί βάζουμε 1 τσερκι με διάμετρο 22 εκ. αδειαζουμε το μισό και μισό μειγμα σε ύψος είναι περίπου 2 εκ.
Βάζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 120-130 βαθμούς. Ψήστε για περίπου 2 ώρες.
Μην ανοίξετε το φούρνο για την πρώτη 1,5 ώρα και μετά προσέξτε, οι βάσεις να γίνουν ανοιχτόχρυσες και στεγνές.
Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε τις να κρυώσουν όλο το βράδυ.
Οι βάσεις πρέπει να σταθούν για τουλάχιστον μια μέρα, ώστε να παραμείνουν στεγνες και τραγανές. Εάν το τσερκι έχει μεγαλύτερη διάμετρο (για παράδειγμα, 24 cm) και δεν χωράνε στο ταψί ταυτόχρονα, τότε πρέπει να ψήσετε χωριστά
Για την κρέμα
Ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε γάλα, ανακατέψτε.
Βάλτε τη μάζα πρώτα σε μέτρια φωτιά και μετά σε ελάχιστη φωτιά και, ανακατεύοντας συνεχώς, βράστε.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Προσοχή να μην βράσουν οι κρόκοι❗❗❗
Προσθέστε τη ζάχαρη βανίλιας.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αφρατέψει
Προσθέστε σταδιακά τη βάση της κρέμας σε δόσεις ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να
ομογενοποιηθούν. Τόσο η βάση όσο και το βουτυρο πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία❗❗❗
Χωρίζουμε την κρέμα σε 2 μέρη.
Χωρίζουμε ένα μικρό μέρος ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το χρώμα.
Συναρμολόγηση της Τούρτας
Βάλτε την πρώτη βάση σε πιατέλα με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
Το καλύπτουμε με λευκή κρέμα.
Βάλτε την δεύτερη βάση με τη λεία πλευρά προς τα πάνω.
Καλύπτουμε το πάνω μέρος και τα πλαϊνά με καφέ κρέμα.
Διακοσμήστε όπως επιθυμείτε.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!