Βασιλόπιτα Τσουρέκι του 2024

Η Βασιλόπιτα Τσουρέκι είναι μια παραδοσιακή γλυκιά πίτα που φτιάχνεται συνήθως για την επέτειο της Πρωτοχρονιάς. Έχει μοναδική γεύση και αρωματικό άρωμα από τη χρήση μαστίχας και μαχλέπι. Οι περισσότεροι απολαμβάνουν να την κόβουν στην Πρωτοχρονιά, όπου ο ένας τυχερός βρίσκει το φλουρί και γίνεται ο “βασιλιάς” της ημέρας. Είναι μια παράδοση που φέρνει χαρά και ευχές για το νέο έτος.

H συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

Για το Προζύμι
70 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ Νωπή Μαγιά
200 γρ Χλιαρό Γάλα πλήρες
425 γρ Αλεύρι για τσουρέκι

Για την Βασιλόπιτα
250 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
5 Αυγά μεσαίου μεγέθους
8 γρ Μαχλέπι
1 κουτ γλυκού Κανέλα Σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
4 γρ Μαστίχα Χίου Τριμμένη ή 3 σταγόνες Μαστιχελαιο
15 γρ Χυμό Πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
2 Βανίλιες
Λίγο αλάτι
580 γρ Αλεύρι για τσουρέκι
1 κρόκος αυγού με λίγο νερό για αλειμα της επιφάνειας

Για το γλασο Άχνης
2 Ασπράδια αυγού παστεριωμένα
15 γρ Χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αρχικά τη συνταγή φτιάχνοντας το προζύμι όπως σε μία λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη με την νωπη μαγια και το χλιαρό γάλα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί η μαγιά
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα 425 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια μας. Το καλύπτουμε με μία μεμβράνη το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μιάμιση ώρα

Μετα την μιάμιση ώρα πάμε να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι όπου σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα αυγά της ζάχαρη της βανίλιες το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού τα μυρωδικά μας και προαιρετικά το μαστυχέλαιο και τα βάζουμε στη πιο χαμηλή ένταση της
φωτιάς. Ανακατεύουμε συνεχώς δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα ίσα-ίσα να λιώσει η ζάχαρη, προσοχή να μην κάψουμε τα αυγά κλείνουμε τη φωτιά αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ

Ανακατεύουμε το μείγμα λιγάκι με το γάντζο και στη συνέχεια προσθέτουμε το διπλασιασμένο σε όγκο προζύμι στο προηγούμενο μείγματος
Ανακατεύουμε ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα 582 γραμμάρια από το αλεύρι. Θα έχουμε μια ωραία ζύμη στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο προσοχή να μην είναι καυτό συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ωραία γυαλιστερή και ελαστική ζύμη. Αποσύρουμε τον κάδο του μίξερ καλύπτουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε της ζεστό περιβάλλον για μιάμιση ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο

Ετοιμη η ζύμη μας την ζυμώνουμε ελαφρώς και την τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκατοστών τοποθετώντας μία λαδόκολλα από κάτω
Την κάνουνε επίπεδη την επιφάνεια την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει για 30 λεπτά
Ετοιμη για ψήσιμο η βασιλόπιτα τσουρέκι την αλείφουμε με τους κρόκους αυγών και λίγο νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 1 με μιάμιση ώρα

Ετοιμη ψημένη η βασιλόπιτα τσουρέκι έχει μοσχοβολησει όλο το σπίτι με απίστευτα αρώματα την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τη διακοσμή
όπως επιθυμεί ο καθένας

Εγώ θα την διακοσμήσω με γλάσο ζάχαρης άχνης όπου σε μία κανάτα ρίχνω τα παστεριωμένα ασπράδια αυγού μαζί με τις βανίλιες και τα χτυπάω μέχρι
να αφήσει το μείγμα
Στην συνέχεια προσθέτω σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω ένα ωραίο γυαλιστερό και στέρεο γλάσο
Κάπου στο ενδιάμεσο προσθέτω και το χυμό λεμονιού ώστε να σφίξει καλύτερα απλώνουμε το γλάσο ζάχαρης άχνη πάνω στη βασιλόπιτα τσουρέκι
καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της και διακοσμούμαι όπως επιθυμεί ο καθένας