Βασιλόπιτα αμυγδάλου

H πίτα του Αγίου Βασιλείου, γνωστή και ως Βασιλόπιτα.
Αυτή είναι η καλύτερη που έχω φτιάξει ποτέ! Χρησιμοποίησα υλικά από μια συνταγή που μου έδωσε ένας φίλο, την επεξεργάστηκα λίγο και ορίστε..

Υλικα

για ένα ταψί 23 x 30 ή 25 εκ στρογγυλο

1/2 Φλιτζάνι βούτυρο (χρησιμοποιώ κατσικίσιο βούτυρο)
5 αυγά, χωρίζουμε τα ασπράδια
Μισό φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Αλεύρι γ.ο.χ όσο χρειάζεται (1 3/4 φλιτζάνι έως 2 φλιτζάνια )
4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι θρυμματισμένα καρύδια συν 1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένα τριμμένα αμύγδαλα)
Φλούδα από 2 πορτοκάλια 📷και 2 λεμόνια
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Μισό φλιτζάνι μπράντι ή κονιάκ
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Πρόσθεσα αυτές τις επικαλύψεις: φιλέ αμυγδάλου, ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C, βουτυρώστε και αλευρώστε το ταψί με αλεύρι. (Μου αρέσει επίσης να προσθέτω έναν κύκλο λαδόκολλας στον πάτο του ταψιού πάνω από το βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω λιωμένο βούτυρο κρόκους αυγών, ελαιόλαδο και ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ, αφήνουμε στην άκρη.
Στο μείγμα ζάχαρης αυγού προσθέστε, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ και κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε τα όλα καλά.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια, προσθέτουμε στο κουρκούτι με τη ζάχαρη αυγού.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί.
Προσθέστε το τυλιγμένο νόμισμα με αλουμινόχαρτο στη ζύμη του κέικ.
Πασπαλίστε το κέικ με φιλέ αμυγδάλου. Ψήστε στους 180 C για 1 ώρα ή λιγότερο ή μέχρι να γίνει.
Βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε σε σχάρα για 10 λεπτά.
Βγάζετε προσεκτικά το κέικ από το ταψί και το βάζετε σε μια πιατέλα. Όταν κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

Προηγούμενο άρθροΜπακλαβαδάκια αμυγδάλου…με κανέλα και γαρύφαλλο
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια αρνίσια στό φουρνο με τζατζίκι