Χοιρινό Μπούτι με Σκόρδο και Δεντρολίβανο

Αυτό το χοιρινό μπούτι είναι όνειρο! Η κρούστα είναι τραγανή και χρυσαφένια, ενώ η σάρκα ζουμερή και μαλακιά, λες και λιώνει στο στόμα. Το σκόρδο και το δεντρολίβανο δίνουν μια υπέροχη γεύση και άρωμα, που απογειώνουν το πιάτο.

Πλεονεκτήματα:

  • Εύκολο στην παρασκευή: Η συνταγή είναι απλή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις.
  • Νόστιμο και χορταστικό: Το μπούτι είναι ιδανικό για οικογενειακό γεύμα ή τραπέζι με φίλους.
  • Πολύ ευέλικτο: Μπορείτε να το σερβίρετε με διάφορα συνοδευτικά, όπως ρύζι, πατάτες ή λαχανικά.

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά, όπως ρίγανη ή θυμάρι.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να σβήσετε το μπούτι με κρασί, για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
  • Σερβίρετε το μπούτι με τις σάλτσες της αρεσκείας σας, όπως σάλτσα λεμονιού ή σάλτσα μουστάρδας.

Συνοψίζοντας:

Αυτό το χοιρινό μπούτι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν ένα νόστιμο, χορταστικό και εύκολο στην παρασκευή πιάτο. Σίγουρα θα αρέσει σε όλους!

Βαθμολογία: 5/5

Υλικά

1 μπούτι γύρω στα 4 κιλά με το δέρμα την πέτσα
10 σκελίδες σκόρδο
10-15 κλαδιά δεντρολίβανο φρέσκο
200γρ. πετιμέζι
200γρ. συμπυκνωμένο χυμό ροδιού (στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζετε τα σκόρδα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το πετιμέζι μαζί με το χυμό ροδιού.
Με το αλατοπίπερο τρίβετε καλά το χοιρινό μπουτάκι από όλες τις πλευρές και το αφήνετε σκεπασμένο με μια πετσέτα να τραβήξει.
Αμέσως μετά με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε δέκα τρύπες μέσα στις οποίες βάζετε από μία σκελίδα σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο.

Σε ένα ταψί που χωράει ίσα ίσα το μπουτάκι απλώνετε τα κλαδάκια του δεντρολίβανου.
Τοποθετείτε από πάνω το μπούτι και με ένα πινέλο το αλείφετε με το μίγμα από το πετιμέζι και το χυμό ροδιού. Το αφήνετε έτσι να μαριναριστεί για 2 ώρες τουλάχιστον.

Ανά μισάωρο αλείφετε το κρέας με το μίγμα από ρόδι και πετιμέζι.
Τέλος, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες
στους 180ºC. Στις 2 ώρες επάνω το τρυπάτε με ένα μαχαίρι να δείτε πόσο έχει ψηθεί.
Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι το κρέας να ψηθεί καλά και να ροδοκοκκινίσει η πέτσα του.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό Φρικασέ

χοιρινό φρικασέ

Το χοιρινό φρικασέ είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά, κρέας χοιρινού και αρωματικά. Είναι ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί με φρέσκο ψωμί και φέτα μόνο. Μπορείτε να προσθέσετε δικές σας προσωπικές πινελιές στη συνταγή, όπως προσθήκη αγαπημένων μπαχαρικών ή λαχανικών. Απολαύστε το! 🍲

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό ψαχνό στρογγυλό, χωρίς κόκαλα
½ κούπα ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια σέλερυ, χωρίς τα φύλλα
3 μεγάλα μαρούλια
½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
Νερό

Για το αυγολέμονο:
3 αυγά
½κούπα χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι ,η κόρν φλάουρ

Εκτέλεση:

Κόβετε το κρέας σε κομμάτια, το πλένετε και το στραγγίζετε.
Πλένετε και κόβετε το μαρούλι σε κομμάτια 3 εκατοστών, το βράζετε για 5 λεπτά και το στραγγίζετε.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε το κρέας και από τις δύο πλευρές.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και τηγανίστε απαλά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό για να καλύψει το κρέας.
Προσθέστε το σέλινο.

Σκεπάζετε, φέρνετε σε βρασμό, μειώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθέστε το μαρούλι και μαγειρέψτε για άλλα 15-20 λεπτά.
Προσθέστε περισσότερο νερό εάν είναι απαραίτητο.
Τέλος, ανακατεύετε τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να αφρατέψουν, στη συνέχεια προσθέστε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού,και το αλεύρι ,η το κόρν φλάουρ ενώ χτυπάτε με το σύρμα.
Αφαιρέστε το ζεστό ζωμό από την κατσαρολα και ρίξτε τον αργά πάνω από τα χτυπημένα αυγά, προσέχοντας να μην κόψετε τα αυγά.
Κουνόντας την  τα ρίχνουμε μέσα στο φαγητό μας. Αφήστε το για 15 λεπτά να πήξει το αυγολέμονο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Προηγούμενο άρθροΑρωματικό κοτόπουλο με πατάτες: Το τέλειο οικογενειακό γεύμα
Επόμενο άρθροΜπορούμε να βάλουμε τον ξαρμυρησμένο μπακαλιάρο στην κατάψυξη