Κολάτσκι

Κολάτσκι λέγονται τα γλυκάκια μας με γεύση τσουρεκιού και γέμιση ανθότυρου με μαύρη σταφίδα ,ρούμι,ξύσμα λεμονιού ,μαχλέπι, κακουλέ και μαστίχα….. αρώματα που όταν το τρως σε απογειώνουν!!!!!
Είναι μία συνταγή από την Τσεχοσλοβακία εξού και η ονομασία κολάτσκι που τη φτιάχνουν στους γάμους 

ΥΛΙΚΑ

750 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
70gr μαγιά μπύρας
5 αυγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
μισό ποτήρι γάλα
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
3 με 4 κόκκους μαστίχα τριμμένη
ξύσμα από ένα λεμόνι
ΓΈΜΙΣΗ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
750 γραμμάρια ανθότυρο
250 γραμμάρια σταφίδες μαύρες μικρές
2 μέτριες κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
ένα μεγάλο σφηνάκι ρούμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και δυο-τρεις κουταλιές της σούπας από το αλεύρι μας… ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά και να γίνει ένας χυλός….σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι την άχνη τα αυγά χτυπημένα όλα τα μυρωδικά το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό και στο τέλος το προζύμι της μαγιας Ανακατεύουμε καλά μέχρι να κάνουμε μία ζύμη εύπλαστη και μέτρια
Αν δούμε ότι είναι πολύ μαλακή βάζουμε ακόμη λίγο αλεύρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μία ώρα.
Όταν φουσκώσει η ζύμη μας τη φτιάχνουμε όλο μπαλάκια όσο ένα μεγάλο καρύδι το μέγεθος .
Βγαίνουν περίπου 60 με 65 μπαλάκια Παίρνουμε μετά ένα μπαλάκι το ανοίγουμε φιλαράκι και βάζουμε μέσα 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση μας με το ανθότυρο. Κλείνουμε καλά και τοποθετούμε με το κλείσιμο προς τα κάτω στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Έτσι γεμίζουμε όλα τα μπαλάκια της ζύμης με το ανθότυρο μας…. πάνω από κάθε μπαλάκι το πατάμε λίγο και βάζουμε 1βύσσινακι γλυκό του κουταλιού ή κερασάκι ή ότι άλλο κουταλιού γλυκό έχουμε για ντεκόρ .
Εγώ έβαλα βύσσινο και κομματάκια από κεράσι …
Αλείφουμε με αβγό χτυπημένο και διαλυμένο με λίγο γάλα ..
Ψήνουμε στους 180 πάνω-κάτω για 15 λεπτά Αφού κρυώσουν τα τσουρεκάκια μας πασπαλίζουμε με άχνη
Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε!!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Προηγούμενο άρθροΕίναι το Φαγητό της οικογένειας…Μακαρόνια Φούρνου με Κιμά
Επόμενο άρθροΝηστίσιμη Χιονούλα…το πιο νόστιμο γλυκάκι με ινδοκάρυδο