Το **Κεφαλλονίτικο Σοφιγάδο** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό, ένα μοσχάρι κοκκινιστό με πλούσια, αρωματική σάλτσα που “κρύβει” μέσα του τα αρώματα της Μεσογείου. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας και τη βάση:

  • Μοσχάρι ψαχνό για κοκκινιστό: 1-½ κιλό
  • Ελαιόλαδο: ½ φλιτζάνι
  • Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα): 3
  • Σκόρδο (σκελίδες): 2
  • Πιπεριά (προαιρετικά, ψιλοκομμένη): 1

Για τη σάλτσα:

  • Ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο): 2
  • Πελτές ντομάτας: 1 κουτ. σούπας
  • Κρασί (κόκκινο ή λευκό): ½ φλιτζάνι

Για την επικάλυψη:

  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κόκκοι μπαχάρι
  • Πρόκες γαρύφαλλου

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή τσιγαρίζοντας το κρέας.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, τσιγαρίζω το μοσχάρι (κομμένο σε μερίδες) με το ελαιόλαδο, ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.

Μόλις ροδίσει το κρέας, προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Όταν τσιγαριστούν κι αυτά, τα σβήνω με το κρασί.

Αφήνω να βράσουν για κανένα 5λεπτο για να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνω τη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, το πιπέρι, το γαρύφαλλο και το μπαχάρι. Προσθέτω αρκετό ζεστό νερό (από τον βραστήρα) ώστε να καλύπτεται το κρέας και να μπορεί να βράσει.

Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω το **Κεφαλλονίτικο Σοφιγάδο** να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας (περίπου 1,5 – 2 ώρες).

Καθώς βράζει, αν δω ότι θέλει κι άλλο νερό, προσθέτω πάντα ζεστό νερό. Στο τέλος του μαγειρέματος, όταν το κρέας έχει μαλακώσει και η σάλτσα έχει δέσει, ρίχνω και το αλάτι.

Σερβίρουμε το νόστιμο **Κεφαλλονίτικο Σοφιγάδο** με μακαρόνια, ρύζι, ή τηγανιτές πατάτες.


Αναλυτικοί χρόνοι

Προετοιμασία και Μαγείρεμα

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 90 – 120 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά – 2 ώρες και 15 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 0


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει το **Κεφαλλονίτικο Σοφιγάδο** ακόμα πιο αρωματικό, μπορείτε να προσθέσετε ένα ξυλάκι κανέλας μαζί με το μπαχάρι και το γαρύφαλλο. Αυτό θα δώσει μια πιο γλυκιά, μεσογειακή νότα. Δείτε κι άλλες συνταγές για μοσχάρι κοκκινιστό.

Το κρέας μαλακώνει καλύτερα αν προσθέτετε πάντα ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού. Μπορείτε να σερβίρετε το **Κεφαλλονίτικο Σοφιγάδο** πάνω σε ένα στρώμα αφράτου πουρέ πατάτας αντί για ρύζι.

Αντί για κρασί, μπορείτε να σβήσετε το κρέας με λίγο ξύδι. Δείτε ιδέες για παραδοσιακές ελληνικές συνταγές.


ΠΗΓΗ: cheftelemachus.blogspot.com