Η παστουρμαδόπιτα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα των υλικών με μια πλούσια και ιδιαίτερη γεύση. Η συνταγή που ακολουθεί είναι εύκολη και γρήγορη, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα νόστιμο ορεκτικό.

Υλικά:

2 φύλλα σφολιάτας
300 γρ. φέτες παστουρμά
200 γρ. φέτες γκούντα
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια και στραγγισμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
ανθός αλατιού σε νιφάδες
1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί.

Γέμιση:
Απλώνουμε τις φέτες γκούντα πάνω στη σφολιάτα.
Στρώνουμε τις φέτες παστουρμά πάνω από το τυρί.
Ρίχνουμε τα κυβάκια ντομάτας, στραγγίζοντάς τα καλά.
Πασπαλίζουμε με το κύμινο και ανθό αλατιού (αν χρειάζεται).
Ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Στρώνουμε μια ακόμη σειρά από φέτες παστουρμά.

Καλύπτουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
Πατάμε τις άκρες της ζύμης με ένα πιρούνι για να κολλήσουν.
Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε λωρίδες, χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Σερβίρισμα: Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε σφολιάτα βουτύρου για πιο πλούσια γεύση.
Αν ο παστουρμάς είναι πολύ αλμυρός, μην προσθέσετε αλάτι στη ντομάτα.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα τυριά της αρεσκείας σας, όπως κασέρι ή γραβιέρα.
Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή σας όρεξη!