✅Υλικά:
2 μελιτζάνες
3 σκελίδες σκόρδο
1 μικρή πιπεριά (προαιρετικά καυτερη)
3-4 κουταλιές της σούπας κορν φλαουερ
3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι νερό
Αλάτι και πιπέρι για γεύση.
Φυτικό λάδι (για τηγάνισμα)
Εκτέλεση
1η Εκτέλεση:Τηγανητή μελιτζάνα με σάλτσα σόγιας σκόρδου
Προετοιμάστε τις μελιτζάνες: Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια πάχους 1,5 εκ.
Πασπαλίζουμε τις φέτες με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά για να φύγει η περιττή υγρασία.
Μετά από αυτό, στεγνώστε τες με μια χαρτοπετσέτα.
Φτιάξτε τη σάλτσα: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήνω στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη μελιτζάνα: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αρκετό φυτικό λάδι για να καλύψει τον πάτο.
Ρίξτε κάθε φέτα μελιτζάνας στο κορν φλαουερ, τιναξτε την περίσσεια και τηγανίστε μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη
με απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Ετοιμάζουμε το σκόρδο: Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι (αν χρειάζεται) και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να μυρίσει
(περίπου 1-2 λεπτά).
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε: Προσθέτουμε τη σάλτσα στο τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα λεπτό.
Στη συνέχεια, επιστρέψτε τις τηγανητές φέτες μελιτζάνας στο τηγάνι και ρίξτε τις απαλά στη σάλτσα μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
Σερβίρετε ζεστό, γαρνίροντας αν θέλετε με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή σουσάμι.
2η Εκτέλεση: Μελιτζάνα στο φούρνο με γλάσο σκόρδου σόγιας
Προετοιμάστε τη μελιτζάνα: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε τέταρτα κατά μήκος και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε ελαφρά τις φέτες μελιτζάνας με λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνετε τις μελιτζάνες: Ψήνετε τις μελιτζάνες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
Φτιάχνουμε το γλάσο: Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε το γλάσο σόγιας-σκόρδος ανακατεύοντας τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Γλασσαρω και σερβιρω: Μόλις γίνει η μελιτζάνα, αφαιρέστε από το φούρνο και αλείψτε αμέσως τις φέτες με το γλάσο σόγιας-σκόρδου.
Αφήνουμε τη μελιτζάνα να απορροφήσει το γλάσο για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
Καλή όρεξη ❤️