Το αρνάκι ριγανάτο στη γάστρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Το αρνάκι μαγειρεύεται αργά και σιγά στη γάστρα, απορροφώντας όλα τα αρώματα των λαχανικών και των μπαχαρικών. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαλακό, ζουμερό και γευστικό κρέας που συνοδεύεται τέλεια από ρύζι με λαχανικά.
Υλικά:
1 αρνάκι (περίπου 1,5 κιλό)
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη
Κλωνάρια ρίγανης
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
Για το συνοδευτικό
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
2 φλιτζάνια νερό
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά Φλωρίνης
Άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τρυπάω το κρέας σε δύο σημεία και βάζω μέσα από μια σκ.σκορδο.
Το αλατοπιπερώνω πολύ καλά, πασπαλιζω πάπρικα και λίγο ρίγανη.
Στον πάτο της γάστρας μου τοποθετώ μπόλικα κλωνάρια ξερής ρίγανης, βάζω το αρνάκι από επάνω, καρότο κομμένο στη μέση το κρεμμύδι ολόκληρο
και 2- 3 σκ.σκόρδο.
Ρίχνω το κρασι ελαιόλαδο και ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζω τη γάστρα και καλύπτω την ένωση( γάστρας – καπάκι)με αλουμινόχαρτο γύρω γύρω,
να μην παίρνει από πουθενά αέρα. Έψησα για τρεις ώρες στους 150 βαθμούς κι έγινε λουκούμι👌
Για γαρνιτούρα
Εβρασα ρύζι για δέκα λεπτά στο νερό το ξέπλυνα καλά.
Έβαλα 2 φλυτζάνες νερό σε κατσαρόλα κι αφού πήρε να βράζει έριξα το ρύζι..έβρασα για 15 περίπου λεπτά.
Το σούρωσα ,το ξέπλυνα και το άφησα να στραγγίσει.Σόταρα σε ελαιόλαδο 1 φρ.κρεμμυδάκι,καρότο 🥕,πιπεριά πράσινη και μία Φλωρίνης
( όλα ψιλοκομμένα). Ανακατεύω 2-3 λεπτά, έριξα το ρύζι, άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι πιπέρι,ανακατεύω και σερβίρω…
Καλό επιτυχια να έχετε όλοι μας 💖💖
Η Συνταγή είναι της φίλης μας Ελινα Σκλαβου