Υλικά:
2 κιλά βύσσινα, χωρίς κουκούτσια
2 κιλά ζάχαρη
1 λίτρο εμφιαλωμένο νερό
Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε προσεκτικά τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μην πετάξετε τα κουκούτσια! Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με νερό, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το αρωματισμένο νερό στη συνταγή μας.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το εμφιαλωμένο νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μόνο μία φορά με ξύλινη κουτάλα για να μην κρυσταλλώσει η ζάχαρη. Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, υπολογίστε περίπου 5 λεπτά.
Σουρώνουμε το νερό από τα κουκούτσια και προσθέτουμε όσο χρειάζεται για να συμπληρώσουμε το 1 λίτρο που απαιτεί η συνταγή. Ρίχνουμε τα βύσσινα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά για να μην διαλυθούν τα φρούτα και βράζουμε για 25 λεπτά περίπου.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού, αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια. Μετά από 20 λεπτά, ελέγχουμε αν το σιρόπι έχει δέσει. Αν ναι, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για τουλάχιστον 12 ώρες, ίσως και 24.
Ελέγχουμε αν το γλυκό έχει βγάλει υγρά. Αν ναι, το ξαναβράζουμε για λίγο μέχρι να δέσει ξανά το σιρόπι. Μόλις κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σερβίρισμα:
Απολαύστε το γλυκό βύσσινο με παγωτό καϊμάκι, γιαούρτι, pancakes, cheesecakes ή όπως αλλιώς σας αρέσει!
Η Εκτέλεση είναι της κας Roula Hatzispirou